CZY MOŻEMY UCHRONIĆ SIĘ PRZED CHOROBAMI CYWILIZACYJNYMI? - ziemiadebicka.pl

CZY MOŻEMY UCHRONIĆ SIĘ PRZED CHOROBAMI CYWILIZACYJNYMI?


Anonymous crowd of people walking on city streetWspółczesny tryb życia czyli stres, wysokoprzetworzona dieta, stosowanie używek czy brak aktywności fizycznej prowadzą do wielu zagrożeń ze strony chorób cywilizacyjnych. Nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, otyłość, nietolerancje i alergie pokarmowe, ale także depresja to coraz częściej występujące schorzenia. Okazuje się, że za ich rozwój mogą być odpowiedzialne bakterie znajdujące się w jelitach.

Z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że każdego roku 16 milionów1 ludzi na świecie umiera przedwcześnie na skutek chorób cywilizacyjnych. Wg WHO ograniczenie tej epidemii jest możliwe dzięki działaniom profilaktycznym. Naukowcy zwracają uwagę, że jednym z czynników mających wpływ na rozwój chorób cywilizacyjnych jest brak równowagi mikroflory jelitowej.

Prawidłowo funkcjonująca mikroflora jelitowa pełni szereg prozdrowotnych funkcji, które są kluczowe w profilaktyce chorób, szczególnie tych związanych z szybkim postępem przemysłowym, tzw. chorób cywilizacyjnych – mówi dr Patrycja Szachta, ekspert programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII. Wymienić tu można m.in.: stymulowanie układu odpornościowego, co ma wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób z autoagresji, czy neutralizacja toksyn, które dostają się do przewodu pokarmowego wraz ze spożywaną żywnością. W zachowaniu odpowiedniej równowagi pomiędzy „dobrymi” i „złymi” bakteriami znajdującymi się w jelicie pomagają probiotyki i prebiotyki.

Dlatego właśnie eksperci IV edycji programu edukacyjnego PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII uczą co to są „dobre” bakterie, jak o nie dbać i dlaczego warto to robić.

PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII – edukacja i kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych

Trwa IV edycja programu edukacyjnego PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII, zainicjowanego przez markę Crispy Natural. Jego celem jest edukacja i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych opartych na spożywaniu warzyw i owoców. Projekt ma także za zadanie aktywizowanie nauczycieli do podejmowania tematu o znaczeniu społecznym jakim jest zdrowe żywienie i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych. Tak jak w poprzednich latach program jest skierowany do uczniów klas podstawowych 1-6. W tym roku po raz pierwszy do nauki poprzez zabawę zapraszamy także przedszkolaków.

Po zarejestrowaniu się na stronie www.porcjapozytywnejenergii.pl nauczyciele otrzymują zestaw materiałów edukacyjnych, dostosowanych do grup wiekowych, które zostały przygotowane dla nich we współpracy ze specjalistami. Gotowe scenariusze pomogą pedagogom przekazać dzieciom wiedzę na temat wartościowych produktów spożywczych, zdrowego odżywiania i tego jak może ono wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu.

Pobudzamy kreatywność

Jednym z elementów programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII jest konkurs, polegający na wykonaniu prac plastycznych przez dzieci i zorganizowaniu wystaw na terenie szkoły lub przedszkola. W tym roku temat przewodni to „Warzywa i owoce – spożywam codziennie”. Na zwycięzców czekają nagrody: dla 6 najlepszych placówek – granty finansowe, dla nauczycieli – tablety, a dla uczniów karty podarunkowe na zakup sprzętu sportowego.

Scenariusze dydaktyczne programu powstały we współpracy ze specjalistami z Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu oraz specjalistami ds. żywienia: dr Patrycją Szachtą i Łukaszem Sieńczewskim.

Informacje o programie

PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII to program, organizowany od 2014 roku, skierowany do dzieci
i nauczycieli szkół podstawowych, a tegoroczna edycja także do przedszkoli. Celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez propagowanie zdrowego stylu życia. Organizatorem programu jest firma Crispy Natural, produkująca smaczne, chrupiące chipsy z polskich jabłek, truskawek, pomidorów, marchwi, buraków czy topinamburu.

Patronat honorowy nad programem PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII objął Rzecznik Praw Dziecka. Pozostali patroni to: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu, Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu, Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię Przekreślony Kłos oraz czasopisma: Baby Junior, Życie Szkoły, Wychowanie w Przedszkolu, Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.

Partnerem akcji jest Foods by Ann – marka Anny Lewandowskiej, która jest producentem zdrowych batoników bez dodatku cukru, opartych wyłącznie na naturalnych składnikach.

Więcej informacji na temat warunków udziału w programie i konkursie dostępnych jest na stronie www.porcjapozytywnejenergii.pl oraz na fanpage na Facebooku „PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII” www.facebook.com/PorcjaPozytywnejENERGII/.

 

Pinterest