Eksperci apelują: jemy za mało warzyw i owoców, przez co nie dostarczamy organizmowi odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych! Niedobory tych składników zwiększają ryzyko wystąpienia wielu groźnych schorzeń jak: nowotwory, nadwaga, otyłość, choroby układu krążenia czy cukrzyca typu II – mówi Łukasz Sieńczewski, dietetyk, ekspert programu Porcja Pozytywnej Energii.
– Aby to zmienić, konieczna jest edukacja od najmłodszych lat. Nawyki nabyte w dzieciństwie zaprocentują w dorosłym życiu.
Spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie to integralny element zdrowej diety. Wszyscy to wiemy. Ale czy stosujemy? Badania pokazują, że niestety nie. Zbyt małe spożywanie warzyw
i owoców jest obecnie jednym z najczęściej występujących błędów żywieniowych w naszym kraju i w Europie – mówi Łukasz Sieńczewski, ekspert programu Porcja Pozytywnej Energii.
Widać to także na przykładzie dzieci. 1/3 dzieci w Polsce w wieku 1-3 lata nie je codziennie warzyw. Zalecenia żywieniowe WHO dotyczące spożycia 400 gram dziennie warzyw spełnia zaledwie 6–24% dzieci europejskich. Niepokojący jest również fakt, że aż 46% polskich matek dzieci w wieku 3-12 lat w ogóle nie uznaje warzyw i owoców za podstawę zdrowej diety. Tymczasem warzywa i owoce są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych, które pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu – tłumaczy Łukasz Sieńczewski. Zawarte w nich witaminy i mikroelementy biorą udział w procesach odpornościowych, mają wpływ na prawidłową pracę układu nerwowego, wspomagają regenerację skóry, a błonnik wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego i stanowi podstawową pożywkę dla naszej mikroflory jelitowej. Dlatego warto pamiętać komponując codzienne posiłki, aby przy każdym znalazła się porcja warzyw lub owoców, co najmniej 5 porcji dziennie.
Dla tych, którzy nie wiedzą jak zapewnić sobie i swojej rodzinie odpowiednią dzienną porcję warzyw i owoców eksperci programu Porcja Pozytywnej Energii mają kilka wskazówek:
- Podawaj warzywa do każdego posiłku.
- Stawiaj na różnorodność. Wybieraj różne warzywa i owoce, możesz kierować się kolorem, im więcej kolorów w ciągu dnia tym lepiej.
- Pomiędzy głównymi posiłkami zamiast słodkich lub słonych przekąsek wybieraj suszone warzywa i owoce.
- Nie poddawaj się, jeżeli za pierwszym razem Tobie lub dziecku nie zasmakuje jakieś warzywo. Próbujcie je regularnie. Badania pokazują, że aby przyzwyczaić się do jakiegoś smaku, musimy spróbować go nawet 7 razy.
- Dawaj przykład i sam również często sięgaj po warzywa i owoce, pokaż, że ich jedzenie może sprawić wiele frajdy. Możecie wspólnie przyrządzić kolorowe sałatki, przekąski
i kanapki.
Cel: Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych u najmłodszych
Trwa IV edycja programu edukacyjnego Porcja Pozytywniej Energii, którego inicjatorem jest marka Crispy Natural. Jego celem jest edukacja i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych opartych na spożywaniu warzyw i owoców. Projekt ma także za zadanie aktywizowanie nauczycieli do podejmowania tematu o znaczeniu społecznym jakim jest zdrowe żywienie i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych. Tak jak w poprzednich latach program jest skierowany do uczniów klas podstawowych 1-6. W tym roku po raz pierwszy do nauki poprzez zabawę zapraszamy także przedszkolaków.
Po zarejestrowaniu się na stronie www.porcjapozytywnejenergii.pl nauczyciele otrzymają zestaw materiałów edukacyjnych, dostosowanych do grup wiekowych, które zostały przygotowane dla nich we współpracy ze specjalistami. Gotowe scenariusze pomogą pedagogom przekazać dzieciom wiedzę na temat wartościowych produktów spożywczych, zdrowego odżywiania i tego jak może ono wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu.
Pobudzamy kreatywność
Jednym z elementów programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII jest konkurs, polegający na wykonaniu prac plastycznych przez dzieci i zorganizowaniu wystaw na terenie szkoły lub przedszkola. W tym roku temat przewodni to „Warzywa i owoce – spożywam codziennie”. Prace plastyczne mogą być wykonane dowolną techniką. Na zwycięzców czekają nagrody: dla 6 najlepszych placówek – granty finansowe, dla nauczycieli – tablety, a dla uczniów karty podarunkowe na zakup sprzętu sportowego.
Scenariusze dydaktyczne programu powstały we współpracy ze specjalistami z Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu oraz specjalistami ds. żywienia: dr Patrycją Szachtą i Łukaszem Sieńczewskim.
Informacje o programie
PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII to program, organizowany od 2014 roku, skierowany do dzieci i nauczycieli szkół podstawowych, a tegoroczna edycja także do przedszkoli. Celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez propagowanie zdrowego stylu życia. Organizatorem programu jest firma Crispy Natural, produkująca smaczne, chrupiące chipsy z polskich jabłek, truskawek, pomidorów, marchwi, buraków czy topinamburu.
Patronat honorowy nad programem PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII objął Rzecznik Praw Dziecka. Pozostali patroni to: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu, Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu, Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię Przekreślony Kłos oraz czasopisma: Baby Junior, Życie Szkoły, Wychowanie w Przedszkolu, Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.
Partnerem akcji jest Foods by Ann – marka Anny Lewandowskiej, która jest producentem zdrowych batoników bez dodatku cukru, opartych wyłącznie na naturalnych składnikach.
Więcej informacji na temat warunków udziału w programie i konkursie dostępnych jest na stronie www.porcjapozytywnejenergii.pl oraz na fanpage na Facebooku „PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII” www.facebook.com/PorcjaPozytywnejENERGII/.