Firma P.H.U. Mateo jest znana wśród konsumentów i smakoszy już od blisko trzydziestu lat. Od początku Mateo działa w branży spożywczej specjalizując się w zakresie dystrybucji lodów i mrożonek. Jednak ambicje firmy były wyższe i firma sama uruchomiła produkcję smacznych i cenionych dań gotowych. Firmie Mateo udało się połączyć w doskonały sposób tradycję z nowoczesnością. Wzorcowym tego przykładem mogą być smaczne i zdrowe pierogi bezglutenowe.
P.H.U.MATEO założyli w 1993 r, Teresa i Stanisław Cabajowie. Od początku jej właściciele dbają o stały rozwój swojej firmy działającej w niełatwej branży spożywczej. Dzięki temu Mateo stale zwiększa swój potencjał nie tylko w zakresie dystrybucji lodów i mrożonek. A jest w tej dziedzinie bezpośrednim dystrybutorem wszystkich liczących się na naszym rynku producentów lodów, frytek, warzyw i owoców, ryb, pieczywa mrożonego, hamburgerów i drobiu.
Cenione i zdrowe mrożonki
– W kilka lat po założeniu firmy, bo w 1996 roku uruchomiliśmy z powodzeniem produkcję pierogów i uszek – wspomina Stanisław Cabaj, właściciel firmy P.H.U. Mateo. Obecnie produkujemy blisko 30 ponad 80 asortymentów smacznych dań. Smacznych, bo nasze produkty wykonujemy są ze szczególną troską o naszych klientów według tradycyjnych i sprawdzonych receptur – podkreśla Stanisław Cabaj.
Warto dodać, że dania gotowe w formie mrożonek są szczególnie cenione dlatego, bo ponieważ mają najbardziej zbliżoną do tradycyjnych produktów wartość odżywczą. Z badań wynika, że stanowią one właściwe uzupełnienie codziennej zdrowej diety.
– Od początku naszej firmy postawiliśmy na jakość wyrobów, co pozwala nam skuteczniej podbijać rynek krajowy i rynki zagraniczne. Nasze propozycje to smaczne, zdrowe, wygodne i ekonomiczne rozwiązanie dla tych wszystkich, którzy nie mają czasu lub umiejętności koniecznych do przygotowania niebanalnego i pożywnego posiłku – dodaje prezes Stanisław Cabaj. Smaczne pierogi bezglutenowe
– W naszej działalności, zawsze staraliśmy się wychodzić naprzeciw oczekiwaniom klientów. Tak też do tej pory staramy się wprowadzać produkty dla osób z każdej grupy żywieniowej. Niedawno wprowadziliśmy do produkcji pierogi bezglutenowe z kapustą, ruskie i ziemniaczano-szpinakowe. Ich wytwarzanie jest znacznie trudniejsze od klasycznych pierogów. Dlatego cieszy nas fakt, że jesteśmy pierwszą firmą w Polsce, której udało się uruchomić produkcję pierogów bezglutenowych na dużą skalę – mówi z dumą prezes właściciel Stanisław Cabaj.
Pierogi bezglutenowe są poszukiwane nie tylko przez osoby chorujących na celiakię i nietolerujące glutenu, ale także osoby ceniące zdrową i smaczną żywność.
Właściwości pro zdrowotne
Co stoi za tajemnicą sukcesu rynkowego tych wyrobów?
– Rzeczywiście, sztuką było opanować choćby sklejanie tego rodzaju produktów. Bo normalnie naturalnym spoiwem pierogów jest właśnie gluten, na który niektórzy reagują alergicznie – odpowiada Stanisław Cabaj. – Ponadto nasze pierogi bezglutenowe mają właściwości pro zdrowotne, gdyż dodajemy do nich też olej lniany oraz łuskę gryczaną, przez są bardziej cenione – uchyla rąbka tajemnicy Stanisław Cabaj.
Pierogi bezglutenowe produkowane są w zmodernizowanym zakładzie produkcyjnym w Ostrowie. Wszystkie surowce do ich produkcji są od wyselekcjonowanych dostawców. Przed wypuszczeniem produktu na rynek każda partia badana jest na zawartość glutenu.
Przez lata działalności firma Mateo zdobyła doświadczenie, zaufanie odbiorców i liczne nagrody oraz wyróżnienia.