Previous slide
Next slide

Lekarz zlecił ci metforminę? Nie odstawiaj jej. Może ci pomóc w razie COVID-19

Nie ma leku, który leczyłby COVID-19. Znane są zaś czynniki, które wpływają na ciężki przebieg tej choroby, jak i te, które chronią. Cukrzyca typu 2 jest czynnikiem wysokiego ryzyka niepomyślnego rokowania w razie COVID-19, ale zdaniem naukowców jej prawidłowe leczenie jeszcze przed zakażeniem sprawia, że rokowanie jest zdecydowanie lepsze. Zaś jeden z leków przeciwcukrzycowych daje jeszcze większą nadzieję.

Co oznacza prawidłowe leczenie cukrzycy? To doprowadzenie do takiego stanu, że cukrzyca jest trzymana w ryzach i nie daje powikłań. Spoczywa tu duża odpowiedzialność na pacjencie – to w końcu on podejmuje decyzję, czy stosuje się ściśle do zaleceń lekarskich, czy nie. Chodzi tu zarówno o skrupulatne przyjmowanie przepisanych leków, jak i przestrzeganie diety oraz uprawianie odpowiedniej aktywności fizycznej. Cukrzyca to bowiem taka choroba, w której same tabletki czy zastrzyki nie wystarczą, by osiągnąć sukces.

Tymczasem okazuje się, że prawdopodobnie metformina, jeden ze starych, a jednocześnie powszechnie stosowanych leków w cukrzycy, w kontekście COVID-19 może mieć dodatkowo bardzo istotne znaczenie. Jedno z ostatnich badań na ten temat ukazało się w specjalistycznym periodyku „Frontiers in Endocrinology”.
Cukrzyca a COVID-19

Kierowany przez dr Anatha Shaleva zespół naukowców z University of Alabama w Birmingham odkryli, że ci pacjenci z cukrzycą typu 2 leczeni z powodu COVID-19 w ich szpitalu uniwersyteckim, którym wcześniej przepisano metforminę i stosowali ten lek zanim doszło do zakażenia SARS-CoV-2, mają aż trzykrotnie zmniejszone ryzyko śmierci z powodu COVID-19.Nie tylko seniorzy są bardziej narażeni na ciężki przebieg COVID-19

Metformina to doustny lek przeciwcukrzycowy zmniejszający poziom glukozy we krwi. Ponadto w niewielkim stopniu zmniejsza też poziom trójglicerydów we krwi. Najczęściej przepisywany jest pacjentom w stanie przedcukrzycowym oraz tym z niepowikłaną cukrzycą typu 2, jako jedyny lek w terapii lub w skojarzeniu z innymi.

Amerykańscy naukowcy przeprowadzili swoją analizę na podstawie danych 604 pacjentów z pozytywnym wynikiem testu na COVID-19, przyjętych do ich uniwersyteckiego szpitala w okresie między końcem lutego a drugą połową czerwca ubiegłego roku. Sprawdzali, jaki był poziom śmiertelności w tej grupie, a następnie analizowali różne czynniki, które mogły mieć na to wpływ.

Okazało się, że ogólnie poziom śmiertelności w badanej grupie wyniósł 11 proc., ale aż 67 proc. zgonów zanotowano w tej grupie pacjentów, która jednocześnie z COVID-19 miała cukrzycę typu 2. Tym samym cukrzyca typu 2 okazała się jednym z najsilniejszych czynników ryzyka ciężkiego przebiegu COVID-19 i zgonu z jego powodu. Jednocześnie zaobserwowano, że ci pacjenci z cukrzycą, którzy przed zachorowaniem na COVID-19 stosowali metforminę, mieli trzykrotnie zmniejszone ryzyko zgonu z powodu COVID-19, także wtedy, gdy występowały u nich inne czynniki wysokiego ryzyka ciężkiego przebiegu i zgonu z powodu COVID-19 – płeć męska, otyłość, wiek, nadciśnienie, przewlekła choroba nerek i niewydolność serca.

Podobnej korelacji nie zaobserwowano w przypadku przyjmowania przez osoby z cukrzycą innego leku na tę chorobę – insuliny.Duszność w COVID-19 i w astmie. Czy są różnice?

Autorzy pracy opublikowanej w „Frontiers in Endocrinology” zaznaczają, że podobny efekt ochronny metforminy wśród osób chorych na cukrzycę, którzy zachorowali na COVID-19, został zaobserwowany także w badaniach przeprowadzonych w innych krajach: Chinach, Francji i Włoszech

Nie wiadomo, na czym ten efekt polega, choć badacze zwracają uwagę, że w innych badaniach wykazano pewien potencjał przeciwzapalny tego leku.

„Rezultaty badania sugerują, że podczas gdy cukrzyca jest niezależnym czynnikiem ryzyka zgonu z powodu COVID-19, ryzyko to jest dramatycznie mniejsze u pacjentów, którzy przed diagnozą COVID-19 przyjmowali metforminę, co nie wyklucza możliwości, że metformina może być metodą chroniącą w tej obarczonej wysokim ryzykiem populacji (chorych na cukrzycę – przyp. red.)” – konkludują autorzy badania.

Justyna Wojteczek, zdrowie.pap.pl

Źródło informacji: Serwis Zdrowie

Źródło informacji: Serwis Zdrowie

Podziel się z innymi

Shares

Więcej informacji...

My i nasi partnerzy uzyskujemy dostęp i przechowujemy informacje na urządzeniu oraz przetwarzamy dane osobowe, takie jak unikalne identyfikatory i standardowe informacje wysyłane przez urządzenie czy dane przeglądania w celu wyboru oraz tworzenia profilu spersonalizowanych treści i reklam, pomiaru wydajności treści i reklam, a także rozwijania i ulepszania produktów. Za zgodą użytkownika my i nasi partnerzy możemy korzystać z precyzyjnych danych geolokalizacyjnych oraz identyfikację poprzez skanowanie urządzeń.

Kliknięcie w przycisk poniżej pozwala na wyrażenie zgody na przetwarzanie danych przez nas i naszych partnerów, zgodnie z opisem powyżej. Możesz również uzyskać dostęp do bardziej szczegółowych informacji i zmienić swoje preferencje zanim wyrazisz zgodę lub odmówisz jej wyrażenia. Niektóre rodzaje przetwarzania danych nie wymagają zgody użytkownika, ale masz prawo sprzeciwić się takiemu przetwarzaniu. Preferencje nie będą miały zastosowania do innych witryn posiadających zgodę globalną lub serwisową.