Zima jest czasem, w którym większość ludzi łatwo przeziębia się lub zapada na inne choroby takie jak grypa czy zapalenie płuc. Dzieje się tak z kilku powodów. Jednym z nich jest fakt, że w niskich temperaturach nasze błony śluzowe w nosie i gardle stają się suche, co utrudnia zwalczanie wirusów i bakterii. Oprócz tego w zimowych miesiącach o wiele częściej przebywamy w pomieszczeniach, co również sprzyja rozprzestrzenianiu się infekcji. Jednak główną przyczyną podatności na choroby jest brak odpowiednich składników odżywczych, któremu to czynnikowi możemy zapobiec, dzięki odpowiedniej diecie i suplementom na odporność.
Jednym ze składników, który w szczególności warto suplementować w okresie jesienno-zimowym jest witamina D3. Nazywana jest ona witaminą słońca, ponieważ wytwarza się w naszym organizmie pod wpływem promieni UV. Jest ona niezbędna do utrzymania silnego układu odpornościowego i skutecznego zwalczania różnorakich infekcji. Odpowiada również za regulację poziomu wapnia i fosforu w organizmie, co wpływa na zdrowie kości i zębów. oraz poprawia pracę mięśni i nerwów. W czasie zimy, kiedy nasza skóra jest zdecydowanie mniej nasłoneczniona, może być trudno uzyskać odpowiednią ilość tego składnika, dlatego zalecana jest suplementacja. Na jej niedobór narażone są w szczególności osoby starsze, kobiety w ciąży oraz osoby z ciemniejszą karnacją.
Następnym składnikiem, o którego podaż warto zadbać w okresie jesienno-zimowym jest witamina C, czyli kwas askorbinowy. Podobnie jak witamina D3 wspomaga ona układ odpornościowy w walce z infekcjami i dodatkowo redukuje ryzyko chorób układu krążenia, które są najczęstszą przyczyną śmierci. Jest ona silnym antyoksydantem, co oznacza, że spowalnia procesy starzenia. Oprócz tego reguluje poziom cukru we krwi i pomaga wchłaniać żelazo, pierwiastek kluczowy dla sprawności układu krwionośnego. Pomimo, że można ją dostarczać z diety w postaci warzyw i owoców, czasem może okazać się to niewystarczające i warto wtedy rozważyć suplementy wzmacniające odporność
Kolejnym składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego jest cynk, który bierze udział w produkcji przeciwciał oraz limfocytów T odpowiedzialnych za walkę z drobnoustrojami. Dodatkowo ułatwia gojenie się ran i regenerację tkanek oraz reguluje pracę układu hormonalnego, w tym produkcję testosteronu. Oprócz tego jest również antyoksydantem i wpływa na procesy poznawcze i pamięć.
Inne składniki, które mogą pomóc wzmocnić naszą odporność w czasie zimy, to witaminy z grupy B, takie jak witamina B6 i B12 oraz minerały takie jak żelazo, miedź, magnez czy selen. Warto mieć na uwadze, że niedobory powyżej wymienionych składników mogą skutkować uciążliwymi, a czasem nawet groźnymi skutkami. Dla przykładu przy niedoborze witaminy C oprócz osłabienia układu odpornościowego, możemy borykać się z łuszczącą się skórą i trudnością w gojeniu się ran, a w przypadku niedoboru witaminy D osłabiają się nasze kości i zwiększa się ryzyko chorób autoimmunologicznych i nowotworowych. Podobnych przykładów dla każdego składnika odżywczego są dziesiątki.
Podsumowując, aby utrzymać pełną sprawność układu odpornościowego i ogólnie całego organizmu, musimy dostarczać organizmowi wielu witamin, mikro i makroelementów, które niejednokrotnie ciężko dostarczyć z samej diety, jeżeli nie jest ona idealnie zbilansowana. W tym wypadku warto rozważyć ich suplementację kompleksem witamin, co pozwoli nam zaoszczędzić czas i pieniądze oraz pozwoli przetrwać zimniejsze okresy w zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Warto również pamiętać, że suplementacja powinna być uzupełnieniem zdrowej diety, a nie jej zamiennikiem. Dlatego ważne jest, aby jeść zróżnicowane i zdrowe posiłki, które zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze, takie jak pełnoziarniste pieczywo, owoce, warzywa czy ryby.
Artykuł zewnętrzny