Prawdziwi smakosze wiedzą, że najlepsze kopytka gotowały nasze babcie. W wiejskiej kuchni, na żywym ogniu buzującym w kuchni kaflowej i na studziennej wodzie. Ze świeżych ziemniaków, a nie jakiś mrożonek, polane topionym prawdziwym masłem. Solone lub na słodko. Jak kto woli. Jutro takie będą w Zakątku Smaku!
Tutaj kopytka przyrządza się z ziemniaków od gospodarza z Róży. Jajka też pochodzą od sprawdzonych gospodarzy, a mąka z lokalnych młynów. Nie gotuje się ich na kuchni kaflowej, bo to już nie te czasy, ale kuchenka gazowa też się dobrze sprawdza.
Kopytka żeby miały dobry smak i konsystencję najlepiej robić z „wczorajszych” ziemniaków odpowiedniej odmiany. Trzeba je ręcznie zetrzeć na tarce na drobniutko, potem dodać mąkę, jajka, trochę soli i wyrobić ciasto. Potem formować w długie wałki i kroić na kawałki, jeszcze delikatnie obtoczyć w mące i wrzucić na gotującą wodę. Pogotować, aż wypłyną na na wierzch. A potem odcedzić i na patelnię z roztopionym masłem.
-Moja babcia była świetną kucharką. Gotowała prosto, tradycyjnie, smacznie. Kopytka które robiła ze świeżych ziemniaków, polanych masełkiem były najlepszym daniem mojego dzieciństwa. Mogłem je jeść na okrągło, całymi dniami – wspomina wielbiciel tego dania. Tęsknię za tamtymi smakami i za tymi beztroskimi latami spędzanymi u babci.
-Jutro, w piątek takie mamy nadzieje kopytka będą w naszym Zakątku Smaku – zaprasza Bistro Zakątek Smaku. Świeże, prosto z wody, z topionym masłem. Gotowane na bieżąco, więc parę minut na nie trzeba będzie poczekać. Wierzymy, że będą tak dobre jak te babcine gotowane na kaflowej kuchni. Zapraszamy!
Bar Bistro „Zakątek Smaku” mieści się w Dębicy w dawnym lokalu „U Czapli”, gdzie wcześniej znajdowała się także pizzeria „Da Grasso”. Czynny jest codziennie od godziny 10.00 do 17.00. Wnętrze jest bardzo przytulne i schludne. W godzinach 12.00 do 17.00 realizowane są dostawy na telefon 14 681 48 14. Na terenie Dębicy dowóz jest gratis!