W roku 1974 Dębickie Zakłady Mięsne uruchomiły produkcję „Golonki Dębickiej” – jednego z sztandarowych swoich produktów słynących ze świetnego smaku i cieszących się uznaniem zarówno w kraju jak i za granicą. Golonka dębicka była naszym eksportowym hitem, który Dębickie Zakłady Mięsne produkowały przez ponad 30 lat i dzięki któremu Dębica znana była w kraju i za granicą.
Podczas uroczystości m.in. na 1 Maja przez dębicki Rynek maszerowała reprezentacja Dębickich Zakładów Mięsnych z ogromną repliką Golonki Dębickiej i szynki Krakus. Jak pisali swego czasu w „Monografii Miasta Dębica” prof. Kiryk i Buszko Golonka Dębicka była „artykułem atrakcyjnym i poszukiwanym”. Dzisiaj produkt pod nazwą golonka dębicka (konserwowa wędlina zamknięta w metalowej puszce) jest produkowany przez wiele zakładów mięsnych w Polsce.