Piekarnia Roztoczyński, działająca można rzec od zawsze przy ul. Rzeszowskiej w Dębicy to firma, która łączy wielowiekową tradycję piekarską z nowoczesnymi metodami produkcji. Choć piekarnia ta ma ponad 200-letnią historię, dzisiaj kontynuuje swoje dziedzictwo, oferując wyjątkowe produkty, takie jak słynne Podpłomyki Milenijne, które zdobyły uznanie nie tylko w Polsce, ale i za granicą. Dzięki pasji i zaangażowaniu właścicieli, firma stała się rozpoznawalna w regionie, a jej wyroby wciąż cieszą się dużym zainteresowaniem.

Elżbieta Fiołek, prokurentka firmy, zaznacza, że Podpłomyki Milenijne to produkt, który stanowi prawdziwą tradycję rodziny Roztoczyńskich od kilkudziesięciu lat. „Jest to wafelek kruchy, wypiekany z ciasta, który można spożywać zarówno na słodko, jak i na ostro. Na słodko z miodem, dżemami, a na ostro z serami, pasztetami i wędlinami” – mówi pani Elżbieta.

Podpłomyki produkowane przez piekarnię wyróżniają się prostym składem: nie zawierają konserwantów ani cukru, co sprawia, że są doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie. Wysoka jakość i naturalny smak sprawiają, że produkty te znajdują swoje miejsce w wielu dietach – w tym w dietach szpitalnych. „Sprzedajemy je w dużych ilościach do szpitali, a także wysyłamy je do Stanów Zjednoczonych” – dodaje Elżbieta Fiołek.

Piekarnia Roztoczyńskich nieustannie dąży do promowania swojego regionu. W 2024 roku zdobyła kolejny certyfikat w prestiżowym konkursie „Smaczne, bo Podkarpackie”, który wyróżnia najlepsze produkty spożywcze w regionie. To ogromne wyróżnienie, które podkreśla jakość produkowanych przez firmę podpłomyków.

Warto również dodać, że firma aktywnie prowadzi sprzedaż detaliczną w Dębicy, przy ul. Rzeszowskiej 17, gdzie klienci mogą kupić ciepłe podpłomyki prosto z taśmy produkcyjnej. Sklepik stał się miejscem, w którym można poczuć niepowtarzalny klimat dawnych lat, gdy pieczywo kupowało się w papierowych torebkach, jak za dawnych czasów. Produkcja podpłomyków, mimo modernizacji procesu wytwarzania, nie zmieniła się zbyt wiele. Wciąż wykorzystuje się tradycyjne techniki wypieku, co zapewnia niezrównaną jakość.

W dzisiejszych czasach piekarnia zatrudnia dziesięciu pracowników, którzy pracują w dużej hali produkcyjnej oraz prowadzą sklep. Obiekt o powierzchni około 150 m² obejmuje również magazyny. Choć niektóre procesy zostały zmodernizowane – jak na przykład wypiek podpłomyków na nowoczesnych wafelnicach elektrycznych – to nadal firma kultywuje tradycje zapoczątkowane przez Brandaisów, którzy w XIX wieku rozpoczęli pieczenie chleba i mac w Dębicy.

Krótka historia Piekarni Roztoczyńskich
Historia Piekarni Roztoczyńskich sięga początków XIX wieku, kiedy to czeska rodzina Brandaisów osiedliła się w Dębicy. W 1803 roku rozpoczęli produkcję chleba w drewnianym budynku przy kościele św. Jadwigi, a ich piekarnia stała się szybko znana w całym miasteczku. Po śmierci Jana Brandaisa piekarnię przejęła jego żona Ludwika.

Brandaindasowie nie mieli własnych dzieci ale zaopiekowali się dziewczynką – córką ich służącej również o imieniu Ludwika, która była ich wychowanicą. Ludwika Brandais (1817-1897) zdecydowała o wybraniu na męża dla przybranej córki swojego czeladnika z piekarni Henryka Roztoczyńskiego pochodzącego z Brzostku. Młodzi się pobrali się w 1891 roku a Henryk Roztoczyński w 1885 roku objął kierownictwo nad piekarnią i wkrótce po ślubie z Ludwiką, rozwinął interes, dostarczając swoje wypieki na śniadania do pociągu Wiedeń – Lwów przejeżdżającego przez Dębicę.

W 1913 roku Henryk Roztoczyński zbudował nową piekarnię, którą rozwijał przez kolejne dekady. Po jego śmierci piekarnię przejął jego syn Michał Stanisław Roztoczyński, który kontynuował tradycje rodzinne. W latach 60. XX wieku piekarnia była jednym z wiodących miejsc w Dębicy, słynącym z doskonałej jakości chleba i innych wypieków, w tym również popularnej w regionie macy.

Po zakończeniu działalności piekarni przez Roztoczyńskich w 2010 roku, nowi właściciele próbowali kontynuować tradycję, ale to dopiero w 2014 roku, pod przewodnictwem Henryka Roztoczyńskiego, firma wznowiła produkcję Podpłomyków Milenijnych, które stały się jej flagowym produktem. Dzisiaj, Piekarnia Roztoczyńskich wciąż łączy pasję, tradycję i nowoczesność, produkując pieczywo o wyjątkowym smaku, które jest duma i znakiem rozpoznawczym Dębicy i Podkarpacia.






artykuł sponsorowany