Wiktoria Smoleń uczennica klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych w ZSZ im. M. Skłodowskiej Curie w Pustkowie Osiedlu zakwalifikowała się do ogólnopolskiego finału autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019”. XI edycja konkursu Roberta Sowy odbyła się 28 marca, podczas 23 Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro w podwarszawskim Nadarzynie. Do konkursu przystąpiło 12 uczniów z całej Polski, którzy z pasją prezentowali swoje wybitne zdolności gastronomiczne oraz najnowsze trendy kulinarne.
Wiktoria przygotowała polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej z nutą pomarańczy na pieczonych frytkach z batatów serwowane na ciepło z sałatką z brukselki, dyni i pepitkami z cieciorki & kukurydzy oraz podała herbatę pokrzywową z pigwą.
Dwanaście potraw oceniało profesjonalne jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Wiesław Bober, Marcin Budynek, Igor Bragin, Łukasz Ancypo, Wojciech Harapkiewicz, Jasiek Kuroń oraz jury degustacyjne w składzie: Krzysztof Ibisz, Daria Ładocha, Dawid Gaboriaud oraz Odeta Moro. Konkurs poprowadzili Krzysztof Ibisz oraz gospodarz imprezy – Robert Sowa.
Oto jak wspomina konkurs Wiktoria:
To dla mnie duże wyróżnienie uczestniczyć w tak prestiżowym konkursie oraz okazja zobaczenia po raz pierwszy stolicy. Było to dla mnie duże wyzwanie, ponieważ musiałam poradzić sobie ze stresem, obecnością kamer i wysokimi wymaganiami jury. Zostałam pochwalona przez Odetę Moro, dziennikarkę i prezenterkę TVN za to, że na moim talerzu znalazła się wiosna, lato i jesień w postaci brukselki, cytrusów i dyni oraz Darię Ładocha za to, że do swojego dania użyłam brukselki.
” Brukselka wreszcie na talerzu, brukselka wreszcie na salony” – powiedziała wtedy do mnie Daria Ładocha, wspomina Wiktoria.
Jury konkursowe bardzo wysoko oceniło profesjonalizm wykonania i jakość pracy na stanowisku uczennicy ZSZ w Pustkowie Osiedlu. Do konkursu uczennice przygotowały panie: Bernadeta Krupa i Bernadetta Ząbek.