To dobra wiadomość dla osób, które nie tolerują glutenu. Na rynku pojawiły się pierogi bezglutenowe, których receptura powstała w firmie Mateo. – Pracowaliśmy nad technologią produkcji tych wyrobów dużo czasu – mówi Stanisław Cabaj, prezes firmy. Nasze badania zostały uwieńczone sukcesem.
Gluten występuje w mące i między innymi za jego przyczyną pierogi się „lepią”. Ale gluten też jest przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego u osób, które go nie tolerują. Takich ludzi jest sporo w Polsce, część z nich nawet nie wie, że ma tę przypadłość.
-Chcieliśmy wyprodukować pierogi, które będą skierowane do osób z nietolerancją glutenu – mówi Stanisław Cabaj, prezes firmy Mateo. Największym problemem była właśnie kwestia „lepkości” pierogów. Po prosu ciasto bezglutenowe się nie klei.
To była największa przeszkoda. Ale i ona została pokonana.
-Udało nam się opracować technologię produkcji pierogów bezglutenowych, które świetnie się lepią i rewelacyjnie smakują. Pracował nad tym sztab naszych ludzi – nie bez cienia dumy mówi Stanisław Cabaj. Od kilku miesięcy są już w sprzedaży. Pierwsze opinie klientów są bardzo pochlebne.
Firma Mateo w ubiegłym roku obchodziła 25-lecie istnienia. Specjalizuje się w produkcji mrożonej żywności. Obecnie zatrudnia 150 osób. Pierogi bezglutenowe to jej kolejny produkt. W swojej ofercie ma ich ponad 80 produktów. Są nimi nie tylko pierogi, ale również pyzy, kartacze, knedle czy frytki.