Previous
Next
Previous
Next
Previous
Next

Podkarpacka Akademia Wina ogłasza nabór na kolejne szkolenia

DSCN1969Podkarpacka Akademia Wina w Jaśle ogłasza nabór na pięć kolejnych szkoleń weekendowych: „Enoturystyka dla wszystkich”, „Winiarstwo dla początkujących”, Kurs sommelierski I i II stopnia, „Budowa i wyposażenie winiarni” oraz „Kurs oceny i degustacji wina”.
Odpowiadając na zainteresowanie chętnych osób, PAW przygotowała zestaw dodatkowych szkoleń tematycznych, w których udział może wciąć każdy. Wszystkie szkolenia (z wyjątkiem wyjazdowych) odbywają się w Pałacu Sroczyńskich w Jaśle (siedzibie Medyczno – Społecznego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego), w godz. od 10-17. Jako pierwsze odbędzie się szkolenie enoturystyczne, adresowane w dużym stopniu dla firm turystycznych.
Enoturystyka dla wszystkich to szkolenie zaplanowane w dniach 11-12 kwietnia br. Oprócz teorii będzie m.in. sporo praktycznych porad dla tych, którzy chcą organizować wyjazdy enoturystyczne, jak i dla tych, którzy chcą przyjmować enoturystów. Drugiego dnia organizatorzy zapraszają uczestników na studyjny wyjazd szkoleniowy. Odwiedzą trzy podjasielskie winnice (zapoznanie się z ofertą enoturystyczną gospodarstw, zwiedzanie winnic i przetwórni, degustacja win). Prowadzące: Małgorzata Hałkowska – właścicielka Biura Podróży Madart w Jaśle, od kilkunastu lat żywo zainteresowana rozwojem turystyki winiarskiej, zarówno krajowej, jak i zagranicznej oraz Ewa Wawro – dziennikarz, autorka książek o enoturystyce, właścicielka winnicy, prezes Fundacji na rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia. Koszt szkoleń: pierwszy dzień wykładowy – 150 zł/osoby (w cenie materiały szkoleniowe i serwis kawowy), drugi dzień wyjazdowy – 200 zł/osoby (w cenie transport i degustacja win)
Kolejne to szkolenie „Winiarstwo dla początkujących”. Pierwszego dnia szkolenia, 16 maja (sobota), odbędą się zajęcia poświęcone planowaniu, zakładaniu i prowadzeniu winnicy, a także produkcji wina gronowego. Będzie też o przygotowaniu gospodarstwa winiarskiego do przyjmowania enoturystów. W niedzielę, 17 maja, wyjazd studyjny do 3 winnic w okolicach Jasła ( zapoznanie się z ofertą enoturystyczną gospodarstw, zwiedzanie winnic i przetwórni, degustacja win). Prowadzący: Roman Myśliwiec i Ewa Wawro. Koszt pierwszego dnia 150 zł (w cenie materiały szkoleniowe i serwis kawowy), drugiego 200 zł (w cenie transport i degustacja win).
Ciekawą ofertą jest także kurs sommelierski, podzielony na dwa stopnie zaawansowania. Kurs sommelierski przeznaczony jest dla kadry hoteli, restauracji i kawiarni pragnących rozwijać się zawodowo oraz dla miłośników wina. Kurs nastawiony jest nie tylko na informację teoretyczną, ale przede wszystkim na jej praktyczne zastosowanie. Posiada również część dotyczącą łączenia wina z potrawami, co zapewne zainteresuje szersze grono uczestników. Kurs sommelierski prowadzony będzie przez Monikę Bielka-Vescovi dyplomowanego sommeliera z dyplomami International Sommelier Guild i WSET Advanced oraz wykładowcę kursów londyńskiej szkoły Wine & Spirit Education Trust, wykładowcę na studiach podyplomowych „Wiedza o Winie. Media, rynek, kultura” w Collegium Civitas, wykładowcę enologii na wydziale dietetyki Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz jurora na międzynarodowych konkursach winiarskich, dyrektora Szkoły Sommelierów oraz prezesa Stowarzyszenia Kobiety i Wino. Kursy odbywać będą się w dniach 16 – 17 maja br.. Koszt kursu – 200 zł/os/jeden dzień szkoleniowy, w tym materiały szkoleniowe łącznie z winem (9 gatunków win, które będą zaprezentowane w trakcie zajęć), serwis kawowy, woda mineralna, pieczywo. Po zakończeniu szkolenia każdy z uczestników otrzyma świadectwo ukończenia kursu potwierdzone przez prowadzącego wykłady.
Ostanie z proponowanych w pierwszym półroczu szkoleń pt. „Budowa i wyposażenie winiarni”, odbędzie się 30-31 maja br. Pierwszy dzień szkoleń poświęcony będzie projektowaniu i budowie winiarni oraz zakupu wymaganego sprzętu. Drugiego dnia szkolenia poprowadzony będzie „Kurs oceny i degustacji wina” (szkolenie skierowane do konsumentów wina na poziomie podstawowym). Prowadzący: R. Myśliwiec, W. Bosak, E. Wawro. Koszt: pierwszy dzień -150 zł, drugi 200 zł ( w tym prezentowane wina).
Na wybrane szkolenie można zgłaszać się poprzez formularz zgłoszeniowy na stronie PAW http://akademiawina.org/index.php/event/zgloszenie-rejestracja lub mailem na adres sekretariat@akademiawina.org
Więcej informacji o szkoleniach organizowanych przez PAW na www.akademiawina.org. Informacje uzyskać można także pisząc na adres sekretariat@akademiawina.org lub telefonicznie: 502 146 485.
Równolegle z wypełnieniem i wysłaniem formularza zgłoszeniowego na stronie www.akademiawina.org lub wysłania zgłoszenia na adres sekretariat@akademiawina.org należy uiścić opłatę za szkolenie na konto:
Fundacja Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”
Konto: Bank Gospodarki Żywnościowej S.A.
64 2030 0045 1110 0000 0382 1820
Ewa Wawro
Prezes Zarządu Fundacji „Galicja Vitia”

Podziel się z innymi

Shares
Previous
Next

Więcej informacji...

My i nasi partnerzy uzyskujemy dostęp i przechowujemy informacje na urządzeniu oraz przetwarzamy dane osobowe, takie jak unikalne identyfikatory i standardowe informacje wysyłane przez urządzenie czy dane przeglądania w celu wyboru oraz tworzenia profilu spersonalizowanych treści i reklam, pomiaru wydajności treści i reklam, a także rozwijania i ulepszania produktów. Za zgodą użytkownika my i nasi partnerzy możemy korzystać z precyzyjnych danych geolokalizacyjnych oraz identyfikację poprzez skanowanie urządzeń.

Kliknięcie w przycisk poniżej pozwala na wyrażenie zgody na przetwarzanie danych przez nas i naszych partnerów, zgodnie z opisem powyżej. Możesz również uzyskać dostęp do bardziej szczegółowych informacji i zmienić swoje preferencje zanim wyrazisz zgodę lub odmówisz jej wyrażenia. Niektóre rodzaje przetwarzania danych nie wymagają zgody użytkownika, ale masz prawo sprzeciwić się takiemu przetwarzaniu. Preferencje nie będą miały zastosowania do innych witryn posiadających zgodę globalną lub serwisową.