Dębicki mistrz kuchni Piotr Bassara będzie reprezentował Polskę na międzynarodowych zawodach w grillowaniu ekstremalnym. Ze swoją drużyną będzie musiał przygotować mostek wołowy, żeberko wieprzowe, udko i pierś z kurczaka oraz grillową wariacje w której główną gwiazdą ma być ziemniak. A wszystkie te pyszności powstaną we włoskim Tyrolu na wysokości około 2 tys. metrów i przy 20 stopniowym mrozie.
To będzie nie lada wyzwanie, ale na pewno damy z siebie wszystko zapewnia Piotr Bassara. Trenujemy już. Mieliśmy kilka spotkań, na których próbowaliśmy nasze przepisy. Wiadomo, że nie mieliśmy takich ekstremalnych warunków, ale myślę, że wyjdzie nam dobrze. Nasza ekipa zawalczy smakiem, bo nie do końca jesteśmy pewni jak nam technicznie wyjdzie, bo nikt z nas nie ma doświadczenie grillowania w tak ciężkich warunkach. Na starcie 16 stycznia drużyna z Polski zmierzy się swoimi kulinarnymi umiejętnościami z 23 ekipami m.in. ze Stanów Zjednoczonych, Niemiec, Szwecji, Norwegii i Włoch. Na starcie razem z Piotrem Bassarą staną Maciej Grubman i jego córka Magdalena z Rzeszowa oraz Jacek Nawrocki z Warszawy. Będą oni walczyć przede wszystkim o prestiż oraz o główną nagrodę, którą jest 2 tys. euro.
Całość materiału można znaleźć tutaj
http://www.rdn.pl/index.php/wiadomosci/debica/9555-debiczanin-bedzie-grillowal-przy-20-stopniowym-mrozie