„DOBRE BAKTERIE” ZAPOBIEGAJĄ ALERGIOM

zwei Frauen beim Schnutzen Allergie BlteZ roku na rok rośnie liczba osób, których dotyczy problem alergii. Z danych WHO wynika, że u około 40% populacji światowej występuje przynajmniej jedno schorzenie alergiczne1. Powodem tego zjawiska jest postępująca higienizacja środowiska, będąca wynikiem zmniejszonej ekspozycji na pasożyty, wirusy bakterie czy też grzyby w otaczającym nas środowisku – wyjaśnia dr Patrycja Szachta, ekspert programu edukacyjnego PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII. Stan ten sprawia, że nasz układ odpornościowy nie jest odpowiednio stymulowany, co może prowadzić do zaburzeń takich jak alergie.

Mikroflora jelitowa a alergia

Według ekspertów istotnym elementem wpływającym na zwiększenie lub zmniejszenie ryzyka wystąpienia alergii jest mikroflora przewodu pokarmowego. Okazuje się, że to właśnie bakterie bytujące w jelitach mają znaczący wpływ na działanie układu immunologicznego. Widoczne jest to już od momentu narodzin. – U dzieci urodzonych drogą naturalną i karmionych mlekiem matki ryzyko wystąpienia chorób alergicznych i atopowych jest zdecydowanie niższe niż u dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym i rodzonych drogą cesarskiego cięcia. – tłumaczy ekspert programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII. Zdaniem dr Patrycji Szachty wynika to z faktu, iż poród naturalny i karmienie naturalne w korzystny sposób wpływają na kształt ekosystemu jelitowego dziecka, promując namnażanie się bakterii prozdrowotnych i hamując jednocześnie wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych.

Eksperci coraz częściej podkreślają, że zarówno w leczeniu jak i w profilaktyce rozwoju alergii (i to już na etapie płodowym) sprawdzają się probiotyki czyli żywe szczepy „dobrych” bakterii. W połączeniu z prebiotykami takimi jak bogate w błonnik warzywa i owoce, wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową zmniejszając ryzyko wstąpienia alergii i łagodzą jej objawy. Warto o tym wiedzieć i od najmłodszych lat uczyć na temat wpływu mikroflory jelitowej na nasz organizm. Taki też jest cel skierowanego do przedszkolaków i uczniów klas podstawowych 1-6 programu edukacyjnego Porcja Pozytywnej Energii.

Podziel się z innymi

Shares

Więcej informacji...

My i nasi partnerzy uzyskujemy dostęp i przechowujemy informacje na urządzeniu oraz przetwarzamy dane osobowe, takie jak unikalne identyfikatory i standardowe informacje wysyłane przez urządzenie czy dane przeglądania w celu wyboru oraz tworzenia profilu spersonalizowanych treści i reklam, pomiaru wydajności treści i reklam, a także rozwijania i ulepszania produktów. Za zgodą użytkownika my i nasi partnerzy możemy korzystać z precyzyjnych danych geolokalizacyjnych oraz identyfikację poprzez skanowanie urządzeń.

Kliknięcie w przycisk poniżej pozwala na wyrażenie zgody na przetwarzanie danych przez nas i naszych partnerów, zgodnie z opisem powyżej. Możesz również uzyskać dostęp do bardziej szczegółowych informacji i zmienić swoje preferencje zanim wyrazisz zgodę lub odmówisz jej wyrażenia. Niektóre rodzaje przetwarzania danych nie wymagają zgody użytkownika, ale masz prawo sprzeciwić się takiemu przetwarzaniu. Preferencje nie będą miały zastosowania do innych witryn posiadających zgodę globalną lub serwisową.