Według danych Instytutu Żywności i Żywienia ponad 60% mężczyzn i prawie połowa kobiet w Polsce walczy z otyłością. Powszechnie uważa się, że problem nadwagi i otyłości spowodowany jest złym odżywianiem oraz brakiem ruchu. Jednak u wielu osób wdrożenia odpowiedniej diety i zwiększenia aktywności fizycznej nie prowadzi do utraty zbędnych kilogramów. Okazuje się, że przyczyny otyłości mogą leżeć w mikroflorze jelitowej.
Nadmierna masa ciała to problem nie tylko natury estetycznej, lecz również uznana przyczyna nawet 80% chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie czy choroby naczyniowo-sercowe – mówi dr Patrycja Szachta, ekspert programu edukacyjnego PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII. Jako główne czynniki odpowiedzialne za otyłość wymienia się najczęściej spożywanie zbyt dużej ilości produktów wysokokalorycznych oraz brak aktywności fizycznej. Jednak okazuje się, że to nie jedyne przyczyny i podłoże problemu może być zupełnie inne.
Czy otyłość to wina naszych bakterii?
Eksperci coraz częściej zwracają uwagę na to, że powodem problemów z nadmierną masą ciała może być mikroflora jelitowa. Badania wykazały bowiem, iż bakterie jelitowe, zasiedlające przewód pokarmowy mogą wpływać na to ile kalorii z pożywienia przyswajamy. Jeżeli równowaga naszej mikroflory jelitowej jest zaburzona i obecne są w niej pewnego typu bakterie, to zwiększa się prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości i nadwagi – podkreśla ekspert programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII, dr Patrycja Szachta. Dodatkowo bakterie jelitowe odgrywają istotną rolę
w regulacji wzrostu i różnicowania nabłonka przewodu pokarmowego, co wpływa na procesy zużycia energii w mięśniach, przemianę glukozy w wątrobie oraz formowanie tkanki tłuszczowej.
Alergie – cichy sprzymierzeniec otyłości
Przyczyną problemu nadmiernej masy ciała mogą być także nietolerancje pokarmowe, będące następstwem uszkodzenia bariery jelita cienkiego – tłumaczy dr Patrycja Szachta. – Jeżeli mimo ograniczenia spożywanej ilości kalorii, nie następuję utrata kilogramów, warto poddać się testom
w kierunku ukrytych nadwrażliwości pokarmowych tzw. alergii utajonych. U osób z nadwrażliwością pokarmową występuje stan zapalny, który przyczynia się do powstania oporność organizmu na działanie insuliny. W konsekwencji przyjmowany cukier nie jest prawidłowo metabolizowany
i przekształcany zostaje w tłuszcz, który odkłada się w organizmie.
Warto pamiętać, że za zaburzenia mikroflory jelitowej odpowiedzialne są m.in.: zła dieta bogata
w przetworzoną żywność pełną cukrów prostych i tłuszczu, stosowanie antybiotyków i innych leków (niesteroidowe leki przeciwzapalne, leki przeciwko objawom refluksu – PPI i inne), używki (alkohol, nikotyna), a także stres.
Według Światowej Organizacji Zdrowia co roku w Europie przybywa ponad 300 tysięcy dzieci, które borykają się z problemem otyłości i nadwagi. Aby zmienić te zatrważające statystyki musimy postawić na kształtowanie pozytywnych nawyków żywieniowych, ale i na edukację, aby każdy młody człowiek wiedział, jak to co ma na talerzu wpływa na jego organizm. To właśnie robimy w ramach programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII.
PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII – edukacja i kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych
Trwa IV edycja programu edukacyjnego PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII, zainicjowanego przez markę Crispy Natural. Jego celem jest edukacja i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych opartych na spożywaniu warzyw i owoców. Projekt ma także za zadanie aktywizowanie nauczycieli do podejmowania tematu o znaczeniu społecznym jakim jest zdrowe żywienie i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych. Tak jak w poprzednich latach program jest skierowany do uczniów klas podstawowych 1-6. W tym roku po raz pierwszy do nauki poprzez zabawę zapraszamy także przedszkolaków.
Po zarejestrowaniu się na stronie www.porcjapozytywnejenergii.pl nauczyciele otrzymują zestaw materiałów edukacyjnych, dostosowanych do grup wiekowych, które zostały przygotowane dla nich we współpracy ze specjalistami. Gotowe scenariusze pomogą pedagogom przekazać dzieciom wiedzę na temat wartościowych produktów spożywczych, zdrowego odżywiania i tego jak może ono wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu.
Pobudzamy kreatywność
Jednym z elementów programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII jest konkurs, polegający na wykonaniu prac plastycznych przez dzieci i zorganizowaniu wystaw na terenie szkoły lub przedszkola. W tym roku temat przewodni to „Warzywa i owoce – spożywam codziennie”. Na zwycięzców czekają nagrody: dla 6 najlepszych placówek – granty finansowe, dla nauczycieli – tablety, a dla uczniów karty podarunkowe na zakup sprzętu sportowego.
Scenariusze dydaktyczne programu powstały we współpracy ze specjalistami z Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu oraz specjalistami ds. żywienia: dr Patrycją Szachtą i Łukaszem Sieńczewskim.
Informacje o programie
PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII to program, organizowany od 2014 roku, skierowany do dzieci
i nauczycieli szkół podstawowych, a tegoroczna edycja także do przedszkoli. Celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez propagowanie zdrowego stylu życia. Organizatorem programu jest firma Crispy Natural, produkująca smaczne, chrupiące chipsy
z polskich jabłek, truskawek, pomidorów, marchwi, buraków czy topinamburu.
Patronat honorowy nad programem PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII objął Rzecznik Praw Dziecka. Pozostali patroni to: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu, Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu, Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię Przekreślony Kłos oraz czasopisma: Baby Junior, Życie Szkoły, Wychowanie w Przedszkolu, Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.
Partnerem akcji jest Foods by Ann – marka Anny Lewandowskiej, która jest producentem zdrowych batoników bez dodatku cukru, opartych wyłącznie na naturalnych składnikach.
Więcej informacji na temat warunków udziału w programie i konkursie dostępnych jest na stronie www.porcjapozytywnejenergii.pl oraz na fanpage na Facebooku „PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII” www.facebook.com/PorcjaPozytywnejENERGII/.