Previous slide
Next slide

Potwierdzono wystąpienie czerwonki u 5 osób przebywających na terenie województwa podkarpackiego

5 sierpnia do Wojewódzkiego Szpitala w Krośnie zgłosiło się około 30 osób z objawami gastrycznymi. Byli to uczestnicy zgrupowania określanego jako „Tęczowy Krąg” lub „Rainbow family”, którzy przebywali w miejscowości Góra Moszczaniecka. Państwowa Inspekcja Sanitarna wdrożyła natychmiast dedykowane działania przeciwepidemiczne.

Pierwsze badania laboratoryjne pobrane od osób chorych nie potwierdziły obecności patogenów chorobotwórczych, w tym z bakterii z rodzaju Shigella. Niestety, kolejne w dniu 8 sierpnia potwierdziły w pobranym materiale do badań – u 5 osób pałeczki Shigelle sonnei, które wywołują tzw. czerwonkę bakteryjną.

Na dzień 8 sierpnia w Szpitalach w Sanoku, Jaśle i Krośnie hospitalizowanych jest 8  osób, w tym 2 dzieci. Państwowa Inspekcja Sanitarna nadal prowadzi dochodzenie epidemiologiczne w celu  z  ustalenia  przyczyny wystąpienia zachorowań oraz podejmuje działania zmierzające do minimalizacji  zagrożenia związanego z  rozprzestrzenianiem się zakażeń. W dniu dzisiejszym odbyło się spotkanie Wojewódzkiego Zespołu Zarządzania Kryzysowego, pod przewodnictwem wojewody i z udziałem specjalistów epidemiologów, na którym ustalono działania w kierunku ograniczenia rozprzestrzeniania się zagrożenia i ochrony mieszkańców województwa.

Informujemy, że do badań pobrano próbki wody  z wodociągu  w  Jaśliskach – woda odpowiada wymaganiom.  Pobrano również wodę przed uzdatnianiem w Sieniawie. Wyniki badań zostaną przekazane w stosownym komunikacie PPWIS po ich opracowaniu. Oba wodociągi są na bieżąco badane i nadzorowane przez PIS – woda w sieci wodociągowej jest bezpieczna do spożycia.

Zwracamy się z apelem do mieszkańców oraz uczestników wspomnianej imprezy o bezwzględne przestrzeganie podstawowych zasad higieny i przekazujemy najważniejsze informacje o tzw. chorobach brudnych rąk, do których zalicza się miedzy innymi stwierdzona czerwonka.

 Czerwonka bakteryjna to choroba zakaźna wywołana przez bakterie z rodzaju Shigella. Objawia się przede wszystkim krwawymi stolcami, bólami brzucha, gorączka. Okres wylęgania to ok. 2-5 dni. Dolegliwości najczęściej ustępują samoistnie po 5-10 dniach. Ciężkie infekcje mogą zagrażać dzieciom do lat 2 i osobom w podeszłym wieku oraz ze spadkiem odporności. Nie ma potrzeby hospitalizacji w przypadku łagodnego przebiegu.

Do zakażenia dochodzi przede wszystkim drogą fekalno – oralną w związku z :

– niską higiena osobistą

– brakiem mycia rąk

– skażoną fekaliami żywnością i woda pitną

– pływanie w skażonej wodzie w kąpieliskach

W celu zapobieżenia zakażeniu należy zachować odpowiednią higienę ciała, mycie i dezynfekcje rąk przy przygotowywaniu posiłku i przed posiłkiem. Wodę spożywać tylko z pewnego źródła, przegotowaną.

 

CHOROBY BRUDNYCH RĄK

Mycie rąk wodą z mydłem to jedna z najbardziej efektywnych i dostępnych metod profilaktyki zdrowotnej. 

 „Choroby brudnych rąk” to z reguły takie, które przenosimy drogą pokarmową na skutek braku dostatecznej higieny.

Są to na przykład :

  • salmonelozy,
  • biegunki podróżnych,
  • wirusowe zapalenie wątroby typu A,
  • czerwonka,
  • grypa
  • infekcyjne choroby OUN
  • zatrucia pokarmowe i inn

Ogniska zachorowań na czerwonkę bakteryjną utrzymują się najczęściej w rejonach, gdzie występuje :

  • brak wody pitnej,
  • zły stan urządzeń sanitarnych,
  • złe warunki bytowe oraz zaniedbania higieny osobistej,

Choroby „brudnych rąk” są spowodowane brakiem higieny podczas produkcji artykułów spożywczych i przechowywaniem żywności w niewłaściwych warunkach, zwłaszcza podczas upałów, w wyniku czego rozwijają się w niej bakterie chorobotwórcze.

Chcąc uniknąć zatrucia pokarmowego w warunkach domowych, należy przestrzegać kilku zasad higieny:

  • najważniejsze jest częste mycie rąk wodą z mydłem,
  • myjmy mięso pod bieżącą wodą przed jego dalszą obróbką kulinarną,
  • myjmy również owoce i warzywa pod bieżącą wodą,
  • należy wydzielić deskę do porcjowania mięsa przed jego obróbką do spożycia;
  • oddzielnie przechowywać produkty gotowe do spożycia i takie, które przed zjedzeniem muszą być poddawane obróbce cieplnej
  • jajka przechowujmy w lodówce w miejscu do tego przeznaczonym,
  • pamiętajmy, że skorupkę jajka należy dokładnie umyć przed jej rozbiciem

 

 

 

Podziel się z innymi

Shares
Previous slide
Next slide

Więcej informacji...

My i nasi partnerzy uzyskujemy dostęp i przechowujemy informacje na urządzeniu oraz przetwarzamy dane osobowe, takie jak unikalne identyfikatory i standardowe informacje wysyłane przez urządzenie czy dane przeglądania w celu wyboru oraz tworzenia profilu spersonalizowanych treści i reklam, pomiaru wydajności treści i reklam, a także rozwijania i ulepszania produktów. Za zgodą użytkownika my i nasi partnerzy możemy korzystać z precyzyjnych danych geolokalizacyjnych oraz identyfikację poprzez skanowanie urządzeń.

Kliknięcie w przycisk poniżej pozwala na wyrażenie zgody na przetwarzanie danych przez nas i naszych partnerów, zgodnie z opisem powyżej. Możesz również uzyskać dostęp do bardziej szczegółowych informacji i zmienić swoje preferencje zanim wyrazisz zgodę lub odmówisz jej wyrażenia. Niektóre rodzaje przetwarzania danych nie wymagają zgody użytkownika, ale masz prawo sprzeciwić się takiemu przetwarzaniu. Preferencje nie będą miały zastosowania do innych witryn posiadających zgodę globalną lub serwisową.