Previous slide
Next slide

Warsztaty kulinarne z Robertem Sową w Pustkowie Osiedlu

27 listopada 2018 roku w Zespole Szkół Zawodowych w Pustkowie Osiedlu odbyły się warsztaty kulinarne „Przygotowanie do kariery” organizowane przez markę Prymat GastroLine. Podczas spotkania przyszli adepci sztuki kulinarnej dowiedzieli się m.in.: jak łączyć ze sobą produkty, jak przyprawiać, żeby wydobyć i podkreślić smak przyrządzanych potraw. Wiedzę na ten temat uczniowie zdobywali od samego Roberta Sowy, znakomitego kucharza, restauratora oraz kreatora menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych.

Robert Sowa jest również znany z programów telewizyjnych tj. „Mój przepis na…”, „Doradca Smaku Express” oraz jako juror w programie „Top Chef”. Młodzież miała okazje nauczyć się, jak przyrządzić potrawy z kuchni samego mistrza kulinarnego tj. zupę hiszpańską z chorizo, oliwkami i świeżo siekaną kolendrą, pierś z kaczki z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami oraz kardamonowy torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami.  Dania prezentowały się niezwykle efektownie i smakowały wybornie. W warsztatach uczestniczyło 32 uczniów. Pracowali w 2 grupach. Nad ich pracą czuwał Robert Sowa i jego współpracownicy: Krzysztof Baranowski oraz Konrad Kornaszewski. Firmę Prymat reprezentował Filip Lato, a z ramienia ZSZ w Pustkowie Osiedlu nad przebiegiem warsztatów czuwały nauczycielki: Bernadetta Ząbek i Bernadeta Krupa. Uczniowie bardzo chętnie uczestniczyli w zajęciach i byli bardzo zadowoleni z wykonywanych przez siebie zadań. Wyrazili chęć uczestnictwa w następnych warsztatach, gdyż takie wydarzenie to była dla nich wspaniała i niezapomniana lekcja gotowania na żywo, w luźnej i przyjaznej atmosferze z mistrzem – mówi Bernadetta Ząbek nauczycielka w ZSZ w Pustkowie Osiedlu. Podsumowaniem warsztatów kulinarnych było uroczyste wręczenie certyfikatów oraz książki „Krok po kroku z Robertem Sową” z autografem mistrza.

Podczas tego spotkania został wyłoniony również laureat prestiżowego konkursu „Kulinarny Talent Roberta Sowy”, który swoje możliwości zaprezentuje podczas wielkiego finału na targach Euro Gastro, najważniejszych i największych targach branży HoReCa w Warszawie.

A oto jak uczniowie opisują to niecodzienne spotkanie.

„Był to dla mnie bardzo duży zaszczyt i stres, ponieważ miałam takie szczęście, że mogę doskonalić swoje umiejętności pod okiem najlepszego Szefa Kuchni. Pan wyznaczył nam zadania. Kroiłam pomidory, oliwki, szczypiorek i kolendrę. Po skończonym gotowaniu szefowie kuchni rozdali nam certyfikaty uczestniczenia w warsztatach oraz pamiątkowe książki Pana Roberta Sowy. Następna udaliśmy się na degustację naszych potraw. Wyszły świetnie i były bardzo smaczne. Myślę, że gotowanie to nie tylko praca, ale także bardzo dobra zabawa. Bardzo dużo nauczyłam się od szefa kuchni na tych warsztatach. Jestem bardzo zadowolona i mam nadzieję, że będę miała okazję ugotować coś jeszcze pod okiem Roberta Sowy!”            /Karolina Z/

„Mieliśmy przyjemność gościć w naszej szkole niezwykłych gości – Pana Roberta Sowę wraz z jego kucharzami, z którymi wspólnie przygotowywaliśmy dania typu Business Lunch tj. zupę, danie główne oraz deser w ciągu 45 minut. Gdy dowiedziałam się o tym, że będę mogła uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z Robertem Sową byłam zachwycona. Całe spotkanie z Szefem, bo tak się do niego zwracaliśmy przebiegło w bardzo miłej oraz wesołej atmosferze. Szef zapytał mnie jak podoba mi się w tej szkole. Choć najpierw byłam zestresowana, po kilku minutach stres opadł i było już idealnie. Szef na początku wyjaśnił wszystkim, na czym będą polegały nasze warsztaty, podzielił nas na trzy grupy, z których każda przygotowywała inną potrawę. Jestem bardzo zadowolona z tych warsztatów. Było to niesamowite przeżycie móc wspólnie z taką osobą, jak Szef przygotowywać potrawy, porozmawiać – czyli uczyć się od najlepszych w tym zawodzie.     /Wiktoria Ś/

źródło: ZSZ w Pustkowie Osiedlu 

Podziel się z innymi

Shares

Więcej informacji...

My i nasi partnerzy uzyskujemy dostęp i przechowujemy informacje na urządzeniu oraz przetwarzamy dane osobowe, takie jak unikalne identyfikatory i standardowe informacje wysyłane przez urządzenie czy dane przeglądania w celu wyboru oraz tworzenia profilu spersonalizowanych treści i reklam, pomiaru wydajności treści i reklam, a także rozwijania i ulepszania produktów. Za zgodą użytkownika my i nasi partnerzy możemy korzystać z precyzyjnych danych geolokalizacyjnych oraz identyfikację poprzez skanowanie urządzeń.

Kliknięcie w przycisk poniżej pozwala na wyrażenie zgody na przetwarzanie danych przez nas i naszych partnerów, zgodnie z opisem powyżej. Możesz również uzyskać dostęp do bardziej szczegółowych informacji i zmienić swoje preferencje zanim wyrazisz zgodę lub odmówisz jej wyrażenia. Niektóre rodzaje przetwarzania danych nie wymagają zgody użytkownika, ale masz prawo sprzeciwić się takiemu przetwarzaniu. Preferencje nie będą miały zastosowania do innych witryn posiadających zgodę globalną lub serwisową.