27 listopada 2018 roku w Zespole Szkół Zawodowych w Pustkowie Osiedlu odbyły się warsztaty kulinarne „Przygotowanie do kariery” organizowane przez markę Prymat GastroLine. Podczas spotkania przyszli adepci sztuki kulinarnej dowiedzieli się m.in.: jak łączyć ze sobą produkty, jak przyprawiać, żeby wydobyć i podkreślić smak przyrządzanych potraw. Wiedzę na ten temat uczniowie zdobywali od samego Roberta Sowy, znakomitego kucharza, restauratora oraz kreatora menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych.
Robert Sowa jest również znany z programów telewizyjnych tj. „Mój przepis na…”, „Doradca Smaku Express” oraz jako juror w programie „Top Chef”. Młodzież miała okazje nauczyć się, jak przyrządzić potrawy z kuchni samego mistrza kulinarnego tj. zupę hiszpańską z chorizo, oliwkami i świeżo siekaną kolendrą, pierś z kaczki z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami oraz kardamonowy torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami. Dania prezentowały się niezwykle efektownie i smakowały wybornie. W warsztatach uczestniczyło 32 uczniów. Pracowali w 2 grupach. Nad ich pracą czuwał Robert Sowa i jego współpracownicy: Krzysztof Baranowski oraz Konrad Kornaszewski. Firmę Prymat reprezentował Filip Lato, a z ramienia ZSZ w Pustkowie Osiedlu nad przebiegiem warsztatów czuwały nauczycielki: Bernadetta Ząbek i Bernadeta Krupa. Uczniowie bardzo chętnie uczestniczyli w zajęciach i byli bardzo zadowoleni z wykonywanych przez siebie zadań. Wyrazili chęć uczestnictwa w następnych warsztatach, gdyż takie wydarzenie to była dla nich wspaniała i niezapomniana lekcja gotowania na żywo, w luźnej i przyjaznej atmosferze z mistrzem – mówi Bernadetta Ząbek nauczycielka w ZSZ w Pustkowie Osiedlu. Podsumowaniem warsztatów kulinarnych było uroczyste wręczenie certyfikatów oraz książki „Krok po kroku z Robertem Sową” z autografem mistrza.
Podczas tego spotkania został wyłoniony również laureat prestiżowego konkursu „Kulinarny Talent Roberta Sowy”, który swoje możliwości zaprezentuje podczas wielkiego finału na targach Euro Gastro, najważniejszych i największych targach branży HoReCa w Warszawie.
A oto jak uczniowie opisują to niecodzienne spotkanie.
„Był to dla mnie bardzo duży zaszczyt i stres, ponieważ miałam takie szczęście, że mogę doskonalić swoje umiejętności pod okiem najlepszego Szefa Kuchni. Pan wyznaczył nam zadania. Kroiłam pomidory, oliwki, szczypiorek i kolendrę. Po skończonym gotowaniu szefowie kuchni rozdali nam certyfikaty uczestniczenia w warsztatach oraz pamiątkowe książki Pana Roberta Sowy. Następna udaliśmy się na degustację naszych potraw. Wyszły świetnie i były bardzo smaczne. Myślę, że gotowanie to nie tylko praca, ale także bardzo dobra zabawa. Bardzo dużo nauczyłam się od szefa kuchni na tych warsztatach. Jestem bardzo zadowolona i mam nadzieję, że będę miała okazję ugotować coś jeszcze pod okiem Roberta Sowy!” /Karolina Z/
„Mieliśmy przyjemność gościć w naszej szkole niezwykłych gości – Pana Roberta Sowę wraz z jego kucharzami, z którymi wspólnie przygotowywaliśmy dania typu Business Lunch tj. zupę, danie główne oraz deser w ciągu 45 minut. Gdy dowiedziałam się o tym, że będę mogła uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z Robertem Sową byłam zachwycona. Całe spotkanie z Szefem, bo tak się do niego zwracaliśmy przebiegło w bardzo miłej oraz wesołej atmosferze. Szef zapytał mnie jak podoba mi się w tej szkole. Choć najpierw byłam zestresowana, po kilku minutach stres opadł i było już idealnie. Szef na początku wyjaśnił wszystkim, na czym będą polegały nasze warsztaty, podzielił nas na trzy grupy, z których każda przygotowywała inną potrawę. Jestem bardzo zadowolona z tych warsztatów. Było to niesamowite przeżycie móc wspólnie z taką osobą, jak Szef przygotowywać potrawy, porozmawiać – czyli uczyć się od najlepszych w tym zawodzie. /Wiktoria Ś/
źródło: ZSZ w Pustkowie Osiedlu