Co zrobić, aby nie marnować mięsa z obiadu? Codziennie na całym świecie wyrzucamy mnóstwo jedzenia, które nadaje się do spożycia. To ogromne marnotrawstwo oraz brak szacunku do ludzkiej pracy. Aby temu zapobiec, warto planować zakupy oraz wykorzystywać resztki z obiadu. Jakie dania możemy zrobić z mięsa z rosołu, kotleta, pieczeni czy też końcówek wędlin? Pomysły na potrawy z resztek mięsa znajdziemy poniżej.
Pasztet z mięsa z rosołu
Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z mięsa z rosołu, warto rozważyć przygotowanie pasztetu z resztek. Mięso często wykorzystujemy na galaretę. Natomiast gotowane warzywa używamy do zrobienia klasycznej sałatki warzywnej. Pasztet z drobiu to doskonała alternatywa. Do jego wykonania możemy wykorzystać nie tylko mięso z rosołu. W pasztecie sprawdzą się inne resztki mięsa oraz gotowanych warzyw – także warzywa strączkowe.
Jak zrobić pasztet z resztek? Mięso oraz warzywa należy zmielić. Do powstałej masy dodajemy jajka, bułkę oraz ulubione przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, wkładamy do keksówki i pieczemy w piekarniku przez około 40-50 minut. Pasztet z mięsa z obiadu może nam posłużyć jako dodatek do chleba lub smaczna przystawka. To świetna alternatywa dla kupnej wędliny.
Sałatka z kurczakiem z mięsem z obiadu – idealna na kolację
Filet z kurczaka to tanie mięso, po które bardzo chętnie sięgamy. Możemy je piec w piekarniku, smażyć na patelni lub gotować na parze. Gdy zostanie nam mięso z obiadu, możemy je wykorzystać jako dodatek do smacznej sałatki na kolację. Sałatę, pomidory oraz ogórki możemy polać sosem winegret lub sosem jogurtowym. Resztki mięsa z obiadu nakładamy na wierzch sałatki – zimne lub ciepłe. Sałatkę możemy posypać grzankami zrobionymi ze starego pieczywa.
Smaczna potrawka z kurczaka
Potrawka z kurczaka to czasochłonne danie – o ile musimy gotować je od podstaw. Wykorzystując resztki mięsa z obiadu, potrawkę możemy przygotować w 15-20 minut. Oprócz mięsa potrzebujemy odrobinę groszku oraz marchewkę. W sezonie warto dodać szparagi. Sprawdzą się także pozostałości z obiadu tj. seler, kalarepa lub brokuł. Warzywa nie powinny jednak dominować w potrawce.
Jak zrobić potrawkę z kurczaka? Z mąki oraz masła robimy zasmażkę, którą rozprowadzamy bulionem. Do powstałego sosu dodajemy mięso oraz warzywa. Całość doprawiamy przyprawami. Aby podkręcić smak potrawki, możemy dodać odrobinę chrzanu oraz śmietany. Jeśli mamy mięso wołowe, również możemy je dodać do sosu.
Sałatka z makaronu oraz resztek mięsa z obiadu
Przepyszne danie z resztek mięsa z obiadu to sałatka makaronowa z majonezem. Jest ona podobna do tradycyjnej sałatki warzywnej. Zamiast ziemniaków dajemy makaron. W sałatce powinny znaleźć się warzywa tj. marchew, groszek oraz ogórki w occie. Podobnie jak w przypadku sałatki warzywnej danie musi „przegryźć” się w lodówce. Będzie wówczas znacznie smaczniejsze. Oprócz mięsa z obiadu do sałatki możemy dodać resztki wędlin. Najnowsze gazetki reklamowe na Gazetkowo.pl zawierają informacje o promocji na wędlinę.
Wbrew pozorom z resztek mięsa możemy przygotować smaczne dania. Na niektóre z nich w innych okolicznościach szkoda nam czasu. Tymczasem wykorzystując pozostałości z obiadu z dnia poprzedniego, zrobimy je w kilka minut. Aby móc zrobić przepyszne sosy oraz zupy, warto wcześniej zamrozić lub zawekować bulion. Wywar możemy użyć do wielu potraw.
materiał zewnętrzny