Zaczęło się o malutkiego lokalu przy ul. Cmntarnej 13 w Dębicy. We wrześniu 1998 roku Piotr Bassara, który po kilku latach pobytu w Stanach Zjednoczonych wrócił na stałe do Dębicy założył pierwszy Chicago Bar&Grill. Kilka miesięcy później powstał drugi, większy lokal przy ul. Słonecznej 12, a potem kolejne w Dębicy i Pustkowie.
W kolejnych miesiącach i latach, jeszcze pod koniec XX wieku powstały lokale przy ul. Sobieskiego 10, Rzeszowskej 114 i w Pustkowie na basenie. Łącznie powstało 5 lokali pod nazwą Chicago Bar &Grill.
W lokalach serwowano dania kuchni amerykańskiej, włoskiej i meksykańskiej. Królowały pizza, fajita, burgery, ale też pstrąg i karkówka z grilla oraz słynna pizza mexicana i peciak.
„To był czas gdy Dębica zaczęła się rozwijać gastronomicznie. Knajpek było naprawdę sporo, puby miały stałych gości. Dyskoteka w Blue Star i Meduzie pękały w szwach. W tym czasie w Dębicy i okolicy było 39 punktów z piwem Żywiec. Dziś jest tylko jeden. Kilka lat temu zaczęła się zapaść miasta i co widać naocznie postępuje jak gangrena. Brak pomysłu na miasto, imprezy organizowane od czapy” – mówi Piotr Bassara.
Klientów, dla których pizza czy dania kuchni włoskiej i amerykańskiej były całkowitą nowością nie brakowało. Ludzie przychodzili żeby spróbować świetnej karkówki czy peciaka. Lokal przy ul. Słonecznej 12, znacznie większy niż ten przy Cmentarnej, bo liczący 12 czteroosobowych stolików był mocno oblegany.
„Pierwsze reklamy nowych lokali Chicago Bar&Grill zamieszczone zostały właśnie w „Ziemi Dębickiej”, jej papierowym wydaniu w 1999 roku” – dodaje Piotr Bassara.
Odnaleźliśmy pierwszy, archiwalny numer miesięcznika „Ziemia Dębicka” ze stycznia 1999 roku w nim nie tylko reklamę lokalu ale także wywiad z Piotrem Bassarą sprzed 24 lat !
Zapraszamy do lektury:)
Artykuł po raz pierwszy ukazał się na portalu ziemiadebicka.pl 20 września 2023 roku.