Trzy osoby trafiły do szpitala po śmiertelnym zatruciu mięsem. Jedna z nich zmarła. RCB wydało ostrzeżenie i apeluje, aby wszyscy którzy źle poczuli się po spożyciu produktów mięsnych, zwłaszcza nabywanych na targach, zgłaszali się do szpitala.
„Policjanci zatrzymali 55-letnią kobietę i 56-letniego mężczyznę w sobotę w nocy. – Przyznali się, że hodują trzodę i dla podreperowania budżetu domowego wyrabiają wędliny, które sprzedawali na terenie Nowej Dęby – powiedziała PAP podinspektor Beata Jędrzejewska-Wrona, rzeczniczka Komendy Policji w Tarnobrzegu ” – relacjonuje portal Hej Mielec.
Okazało się, że oferowane przez nich produkty nie były bezpieczne dla zdrowia. Po ich spożyciu trzy osoby trafiły do szpitala. Jedna z nich zmarła. Małżonkowie trafili do policyjnego aresztu. Swoje produkty sprzedawali z samochodu na targu w Nowej Dębie. W ich domu policjanci zabezpieczyli jeszcze dwadzieścia kilogramów mięsa. Wczoraj, w sobotę po godzinie 19.00 policja otrzymali informację, że w szpitalu w Nowej Dębie w wyniku zatrucia pokarmowego zmarł 54-letni mężczyzna. Dwie inne osoby są w trakcie leczenia. Policjanci ustalili, że zjadły one kupione na targowisku od obwoźnego sprzedawcy wyroby garmażeryjne.
Rządowe CentrumBezpieczeństwa wydało ostrzeżenie.
„Uwaga! Nie jedz mięsa z targowiska w Nowej Dębie (powiat tarnobrzeski). Wysokie ryzyko zatrucia zagrażającego zyciu. Jeżeli masz objawy zatrucia – dzwon na 112.”
ALERT RCB tej treści został wysłany do odbiorców na terenie części woj. podkarpackiego:
- powiat stalowowolski,
- powiat niżański,
- powiat mielecki,
- powiat tarnobrzeski,
- powiat kolbuszowski.
- Jeśli w ostatnim czasie jadłeś mięso pochodzące z niesprawdzonego źródła, odczuwasz niepokojące objawy zdrowotne i podejrzewasz, że mogło jedzenie być zatrute – natychmiast skontaktuj się z lekarzem lub zadzwoń na 112!
- Bądź świadomy objawów zatrucia – te mogą różnić się w zależności od rodzaju zatrucia oraz od tego, jak bardzo zatrute było mięso – to m.in.:
- Nudności – są jednym z najczęstszych objawów zatrucia pokarmowego. Osoba może odczuwać dyskomfort w żołądku i uczucie niechęci do jedzenia.
- Wymioty i biegunka – to naturalny sposób organizmu na pozbycie się toksyn. Mogą wystąpić zarówno po spożyciu zatrutego mięsa, jak i w trakcie trawienia.
- Bóle brzucha – ostre lub tępe. Mogą być różnie lokalizowane i nasilać się wraz z intensywnością zatrucia.
- Gorączka – w przypadku ciężkiego zatrucia pokarmowego może wystąpić gorączka, która jest reakcją organizmu na obecność toksyn.
- Ogólne osłabienie – zatrucie pokarmowe może prowadzić do ogólnego osłabienia, uczucia zmęczenia i apatii.
- Podziel się informacjami dotyczącymi potencjalnego zagrożenia ze swoimi bliskimi, aby zapobiec spożyciu przez nich zatrutego mięsa oraz zachęcić ich do zachowania ostrożności przy zakupach spożywczych.
- Kupuj mięso tylko w sprawdzonych miejscach. Jeżeli masz wątpliwości co do pochodzenia mięsa lub jego świeżości, zrezygnuj z zakupu lub skonsultuj się z właściwym terytorialnie inspektoratem weterynarii – ostrzega RCB.
Źródło: RCB, hejmielec.pl, policja.pl