Jest to pierwszy, dostępny na rynku batonik otrzymany z liofilizowanych owoców, będący bogatym źródłem błonnika (aż 6%), witamin i antyoksydantów. Stanowi on pyszną alternatywę dla wysokokalorycznych słodyczy oraz słonych przekąsek.
Do wyprodukowania 100 g produktu zużyto 250 g świeżych owoców z wykorzystaniem techniki suszenia sublimacyjnego (liofilizacji) charakteryzującego się wysokim zachowaniem smaku, aromatu i wartości odżywczych owoców.
Marakuja jest bogatym źródłem wapnia, żelaza, karotenów, niacyny oraz witaminy, jej spożywanie dodaje energii i wspomaga działanie układu nerwowego. Banan natomiast, zawiera wszystkie najważniejsze witaminy – A, C, E, K oraz z grupy B. Stanowi cenne źródło potasu, błonnika oraz składników mineralnych – magnezu, fosforu i wapnia. Marchewka jest szczególnie polecana osobom starszym, ze względu na to, że zawiera karoten, który oczyszcza naczynia krwionośne, reguluje pracę żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę, a także wyostrza wzrok. Ponadto, posiada ona witaminy z grupy B, PP, KK, wapń, potas, żelazo, miedź, fosfor i jod, dzięki którym marchewka poprawia naszą urodę – skóra jest jędrna, gładka i na długo zachowuje młodość.
Produkt nie zawiera glutenu, tłuszczu i soli.
Składniki:
Banan (28%), zagęszczony sok owocowy (ekstrakt z owoców drzewa karobowego, zagęszczony sok jabłkowy, zagęszczony sok z winogron), trehaloza, przecier z marchwi (10%), zagęszczony sok z marakui (5%), substancja żelująca: pektyny, sok w proszku z marakui (0,3%) (maltodekstryna, zagęszczony sok z marakui).
Sposób przechowywania:
Produkt szczelnie zamknięty przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Spożyć bezpośrednio po otwarciu.
Wartość odżywcza w 1 porcji (10 g) produktu:
Wartość energetyczna w 10g produktu: | 37 kcal / 158 kJ |
Tłuszcz, w tym: | 0 g |
– kwasy nasycone | 0 g |
Węglowodany, w tym: | 8,5 g |
– cukry | 8 g |
Błonnik | 0,8 g |
Białko | 0,3 g |
Sól | 0 g |
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać mleko, soję, orzechy ziemne i laskowe, ze względu na obecność tych alergenów na terenie zakładu produkcyjnego.