Previous
Next
Previous
Next
Previous
Next

ODPORNOŚĆ WYWODZI SIĘ Z JELITA

Cold young woman coughing on her gloved hands as she stands outdoors on a winter night at a Christmas market
Cold young woman coughing on her gloved hands as she stands outdoors on a winter night at a Christmas market

Sezon grypy i przeziębień to czas kiedy ze szczególnym nasileniem wraca temat wzmacniania odporności. Co zrobić, żeby nie dać się wirusom i bakteriom? Odpowiedź  na to pytanie kryje się w naszym jelicie, a dokładnie w mikroflorze jelitowej – wyjaśnia Łukasz Sieńczewski, ekspert programu Porcja Pozytywnej Energii. Żeby wspomóc układ odpornościowy powinniśmy zadbać o równowagę między „dobrymi” i  „złymi” bakteriami wchodzącymi w skład mikroflory jelitowej.

Coraz częściej spotykamy się ze stwierdzeniem, że odporność wywodzi się z jelita. Jednak czy tak naprawdę wiemy co ono oznacza? Ponad 70% komórek układu odpornościowego zlokalizowanych jest w przewodzie pokarmowym. Od ich funkcjonowania zależy sprawność układu immunologicznego czyli szybkie i efektywne zwalczanie infekcji. – wyjaśnia dietetyk, Łukasz Sieńczewski. Niestety o wspieraniu układu immunologicznego myślimy dopiero gdy infekcja się zaczyna, a powinniśmy dbać, aby do jej rozwoju nie doszło. Pomóc nam mogą
w tym probiotyki czyli żywe szczepy „dobrych” bakterii. Połączone z naturalnymi prebiotykami, takimi jak bogate w błonnik warzywa i owoce, zapewnią równowagę mikroflorze jelitowej i tym samym lepszą odporność naszemu organizmowi.
Między innymi o tym co to jest mikroflora jelitowa oraz jak rozpoznać dobre i złe bakterie uczymy dzieci w ramach IV edycji programu edukacyjnego Porcja Pozytywnej Energii.

Edukacja poprzez zabawę
PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII to program edukacyjny, którego inicjatorem jest marka Crispy Natural. Jego celem jest edukacja i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych opartych na spożywaniu warzyw i owoców. Projekt ma także za zadanie aktywizowanie nauczycieli do podejmowania tematu o znaczeniu społecznym jakim jest zdrowe żywienie
i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych. Tak jak w poprzednich latach program jest skierowany do uczniów klas podstawowych 1-6. W tym roku po raz pierwszy do nauki poprzez zabawę zapraszamy także przedszkolaków.
Po zarejestrowaniu się na stronie www.porcjapozytywnejenergii.pl nauczyciele otrzymają zestaw materiałów edukacyjnych, dostosowanych do grup wiekowych, które zostały przygotowane dla nich we współpracy ze specjalistami. Gotowe scenariusze pomogą pedagogom przekazać dzieciom wiedzę na temat wartościowych produktów spożywczych, zdrowego odżywiania i tego jak może ono wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu.
Pobudzamy kreatywność
Jednym z elementów programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII jest konkurs, polegający na wykonaniu prac plastycznych przez dzieci i zorganizowaniu wystaw na terenie szkoły lub przedszkola. W tym roku temat przewodni to „Warzywa i owoce – spożywam codziennie”. Prace plastyczne mogą być wykonane dowolną techniką. Na zwycięzców czekają nagrody: dla 6 najlepszych placówek – granty finansowe, dla nauczycieli – tablety, a dla uczniów karty podarunkowe na zakup sprzętu sportowego.
Scenariusze dydaktyczne programu powstały we współpracy ze specjalistami z Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu oraz specjalistami ds. żywienia: dr Patrycją Szachtą
i Łukaszem Sieńczewskim.
Informacje o programie
PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII to program, organizowany od 2014 roku, skierowany do dzieci
i nauczycieli szkół podstawowych, a tegoroczna edycja także do przedszkoli. Celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez propagowanie zdrowego stylu życia. Organizatorem programu jest firma Crispy Natural, produkująca smaczne, chrupiące chipsy z polskich jabłek, truskawek, pomidorów, marchwi, buraków czy topinamburu.
Patronat honorowy nad programem PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII objął Rzecznik Praw Dziecka. Pozostali patroni to: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu, Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu, Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię Przekreślony Kłos oraz czasopisma: Baby Junior, Życie Szkoły, Wychowanie w Przedszkolu, Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.
Partnerem akcji jest Foods by Ann – marka Anny Lewandowskiej, która jest producentem zdrowych batoników bez dodatku cukru, opartych wyłącznie na naturalnych składnikach.
Więcej informacji na temat warunków udziału w programie i konkursie dostępnych jest na stronie www.porcjapozytywnejenergii.pl oraz  na fanpage na Facebooku „PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII” www.facebook.com/PorcjaPozytywnejENERGII/.

Podziel się z innymi

Shares

Więcej informacji...

My i nasi partnerzy uzyskujemy dostęp i przechowujemy informacje na urządzeniu oraz przetwarzamy dane osobowe, takie jak unikalne identyfikatory i standardowe informacje wysyłane przez urządzenie czy dane przeglądania w celu wyboru oraz tworzenia profilu spersonalizowanych treści i reklam, pomiaru wydajności treści i reklam, a także rozwijania i ulepszania produktów. Za zgodą użytkownika my i nasi partnerzy możemy korzystać z precyzyjnych danych geolokalizacyjnych oraz identyfikację poprzez skanowanie urządzeń.

Kliknięcie w przycisk poniżej pozwala na wyrażenie zgody na przetwarzanie danych przez nas i naszych partnerów, zgodnie z opisem powyżej. Możesz również uzyskać dostęp do bardziej szczegółowych informacji i zmienić swoje preferencje zanim wyrazisz zgodę lub odmówisz jej wyrażenia. Niektóre rodzaje przetwarzania danych nie wymagają zgody użytkownika, ale masz prawo sprzeciwić się takiemu przetwarzaniu. Preferencje nie będą miały zastosowania do innych witryn posiadających zgodę globalną lub serwisową.