Krzysztof Kalita w finale ogólnopolskiego konkursu barmańskiego

KalitaPochodzący z Dębicy Krzysztof Kalita awansował do finału krajowych eliminacji do światowego konkursu barmańskiego, World Class Competition. 21 maja dębiczanin, który obecnie pracuje w Krakowie, zmierzy się z pozostałymi dwunastoma finalistami o tytuł polskiego Barmana Roku 2017 i bilet na globalne zawody w Meksyku. Gratulujemy i trzymamy kciuki za finał!

Na ostatniej prostej do tytułu polskiego Barmana Roku World Class Poland 2017 Krzysztof rywalizować będzie z barmanami z Warszawy, Krakowa, Gdańska, Łodzi i Osieku (woj. małopolskie). Oprócz prestiżowego tytułu, zwycięzca konkursu otrzyma przepustkę do udziału w globalnym konkursie World Class w Meksyku, gdzie zmierzy się z najlepszymi barmanami z 60 państw.

Krzysztof Kalita (29 l.) jest barmanem od 5 lat. Pochodzi z Dębicy, pracuje w pubie Kraina Szeptów w Krakowie. Jako samouk, z pasją do smaków i umilania ludziom czasu, zgłębia wiedzę, poszukuje inspiracji i eksperymentuje. W World Class startuje po raz pierwszy.

O swojej przygodzie z World Class mówi: „W półfinale byliśmy świadkami dużej liczby bardzo dobrych prezentacji, doświadczyliśmy solidnej dawki stresu, ale przede wszystkim pozytywnych emocji. Jednocześnie wszyscy uczymy się od siebie, a także poszukując składników i połączeń smakowych do kolejnych konkurencji. Na pewno kluczem do sukcesu jest wytrwały trening, by całość prezentacji wypadła perfekcyjni”.

W półfinale eliminacji, który odbył się w pierwszej połowie kwietnia w Łodzi, konfrontacja barmańskich talentów obejmowała przygotowanie dwóch koktajli serwowanych przed (apéritif) i po posiłku (digestif). W każdej z dwóch konkurencji sędziowie przyznawali do 30 punktów odpowiednio za technikę, prezentację, kreatywność i sam koktajl oraz do 20 punktów za sposób podejmowania gości (hospitality) i 10 – za dobór alkoholu. W jury zasiedli m.in. zwycięzca pierwszej, światowej edycji World Class (2009 r.) – Aristotelis Papadopoulos i globalna ambasadorka marki Tanqueray No. TEN – Stephanie Jordan.

Polscy barmani w eliminacjach do światowego konkursu World Class rywalizują po raz trzeci. W 2016 roku na finał w Miami wyjechał Paweł Rodaszyński, a rok wcześniej w Kapsztadzie wystartował Mateusz Szuchnik. Obaj do kraju wrócili z zaszczytną pozycją w gronie 20 najlepszych barmanów globu.

World Class Competition od 2009 r. kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Finaliści podróżują po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani jako konsultanci w najlepszych lokalach. W ciągu ośmiu edycji po globalne trofeum Diageo Reserve World Class sięgnęli reprezentanci: Grecji, Francji, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Japonii, USA i Australii.

Podziel się z innymi

Shares

Więcej informacji...

My i nasi partnerzy uzyskujemy dostęp i przechowujemy informacje na urządzeniu oraz przetwarzamy dane osobowe, takie jak unikalne identyfikatory i standardowe informacje wysyłane przez urządzenie czy dane przeglądania w celu wyboru oraz tworzenia profilu spersonalizowanych treści i reklam, pomiaru wydajności treści i reklam, a także rozwijania i ulepszania produktów. Za zgodą użytkownika my i nasi partnerzy możemy korzystać z precyzyjnych danych geolokalizacyjnych oraz identyfikację poprzez skanowanie urządzeń.

Kliknięcie w przycisk poniżej pozwala na wyrażenie zgody na przetwarzanie danych przez nas i naszych partnerów, zgodnie z opisem powyżej. Możesz również uzyskać dostęp do bardziej szczegółowych informacji i zmienić swoje preferencje zanim wyrazisz zgodę lub odmówisz jej wyrażenia. Niektóre rodzaje przetwarzania danych nie wymagają zgody użytkownika, ale masz prawo sprzeciwić się takiemu przetwarzaniu. Preferencje nie będą miały zastosowania do innych witryn posiadających zgodę globalną lub serwisową.