Kilkunastu uczniów Szkoły Usług Hotelarskich, Sztuki Gotowania i Innych zawodów oraz Niepublicznej Szkoły Przysposabiającej do Pracy działających w Dębicy wzięło udział w warsztatach kulinarnych, które poprowadził Piotr Bassara, mistrz kucharski i właściciel restauracji „Steak House”.
Warsztatom, które odbyły się 27 października przyglądali się goście z Wielkiej Brytanii, którzy razem ze Fundacją Educare et Servire oraz z BD Center z Rzeszowa wkrótce zamierzają realizować międzynarodowy projekt w zakresie dualnego kształcenia zawodowego dla osób niepełnosprawnych.
Najważniejszym etapem wizyty gości z Anglii było zapoznanie z metodami kształcenia zawodowego realizowanego przez szkoły prowadzone przez Educare et Servire. Podczas prawie 3 godzinnej wizyty w nowej siedzibie szkoły przy ul. Krakowskiej 25 goście mogli zobaczyć od najlepszej strony uczniów SUHSGiIZ oraz NSPP w czasie warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Piotra Bassarę.
„Dla naszych uczniów było to niezapomniane spotkanie. Doświadczonego mistrza kuchni jakim jest Piotr Bassara mogli obserwować przy pracy i zapytać go o jego sposoby przygotowywania określonych potraw oraz poradzić się w innych kwestiach kulinarnych” – mówi Małgorzata Wolicka, koordynator szkoły do spraw pedagogiczno-wychowawczyk i opiekun praktyk zawodowych oraz jedna z głównych inicjatorek powstania Szkoły Usług Hotelarskich, Sztuki Gotowania i Innych zawodów oraz Niepublicznej Szkoły Przysposabiającej do Pracy.