Pierogi bezglutenowe są już na rynku. Nowy produkt firmy Mateo trafił do sprzedaży.

Prezes firmy Mateo Stanisław Cabaj

To dobra wiadomość dla osób, które nie tolerują glutenu. Na rynku pojawiły się pierogi bezglutenowe, których receptura powstała w firmie Mateo. – Pracowaliśmy nad technologią produkcji tych wyrobów dużo czasu – mówi Stanisław Cabaj, prezes firmy. Nasze badania zostały uwieńczone sukcesem.
Gluten występuje w mące i między innymi za jego przyczyną pierogi się „lepią”. Ale gluten też jest przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego u osób, które go nie tolerują. Takich ludzi jest sporo w Polsce, część z nich nawet nie wie, że ma tę przypadłość.
-Chcieliśmy wyprodukować pierogi, które będą skierowane do osób z nietolerancją glutenu – mówi Stanisław Cabaj, prezes firmy Mateo. Największym problemem była właśnie kwestia „lepkości” pierogów. Po prosu ciasto bezglutenowe się nie klei.
To była największa przeszkoda. Ale i ona została pokonana.
-Udało nam się opracować technologię produkcji pierogów bezglutenowych, które świetnie się lepią i rewelacyjnie smakują. Pracował nad tym sztab naszych ludzi – nie bez cienia dumy mówi Stanisław Cabaj. Od kilku miesięcy są już w sprzedaży. Pierwsze opinie klientów są bardzo pochlebne.
Firma Mateo w ubiegłym roku obchodziła 25-lecie istnienia. Specjalizuje się w produkcji mrożonej żywności. Obecnie zatrudnia 150 osób. Pierogi bezglutenowe to jej kolejny produkt. W swojej ofercie ma ich ponad 80 produktów. Są nimi nie tylko pierogi, ale również pyzy, kartacze, knedle czy frytki.