Previous
Next
Previous
Next
Previous
Next

Perła 2016 dla Taurusa

bg_DSC_2826Firma Taurus została laureatem tegorocznego ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw.
Konkurs przebiegał dwuetapowo. W pierwszym etapie wyłonieni zostali laureaci finałów regionalnych. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu spośród produktów nominowanych w regionach. Prestiżową nagrodą konkursu jest PERŁA wręczana podczas Wielkiego Finału Konkursu.
W tym roku Wielki Finał odbędzie się 25 września w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Firma Taurus otrzyma PERŁĘ 2016 za produkt Gołąbki Podkarpackie z Pilzna. Jest to już piąta PERŁA uzyskana przez Firmę za propagowanie regionalnych produktów.
Potrawy z kapusty należały do bardziej popularnych na Podkarpaciu, w tym także na ziemi pilzneńskiej. Zachował się XIX wieczny przepis na gołąbki (hołupcie) ruskie zapisany w książce kucharskiej Małgorzaty Bogackiej. Pisze ona:
Obrać duże liście z główki kapusty świeżej, ugotować do połowy. Potem wziąć ½ kg ryżu, ugotować na wodzie, wrzącej z masłem, aby nie był zupełnie miękki. Osobno wziąć ½ kg wieprzowiny, usiekać drobno, dać do tego cebulki, drobno siekanej i pieprzu, posolić  i udusić. Uduszone pomieszać z ryżem, brać listki kapusty każdy z osobna, nakładać łyżką
wieprzowinę, zawijać dobrze, dać dużo masła w rądel, układać jedno obok drugiego, nakryć pokrywką i udusić, aby się zrumieniło….
Stosowany dziś w Firmie Taurus przepis na gołąbki nie różni się od przepisu, który wyżej przytoczono i jest dokładnie taki jakim kierowały się gospodynie domowe w Pilźnie i okolicach.
Godnym uwagi jest fakt, że chociaż gołąbki pilzneńskie produkowane są w zakładzie przemysłowym, oprócz rozdrabniania mięsa w maszynie do mielenia, wszystkie pozostałe prace wykonywane są ręcznie.
Firma bardzo sobie ceni uzyskane wyróżnienie przyjmując je jako wyraz uznania dla wieloletnich i niestrudzonych działań na rzecz kontynuowania i utrwalania potraw mających swoje korzenie w lokalnej i regionalnej tradycji.
Źródło: http://www.stan-taurus.com.pl/

Podziel się z innymi

Shares

Więcej informacji...

My i nasi partnerzy uzyskujemy dostęp i przechowujemy informacje na urządzeniu oraz przetwarzamy dane osobowe, takie jak unikalne identyfikatory i standardowe informacje wysyłane przez urządzenie czy dane przeglądania w celu wyboru oraz tworzenia profilu spersonalizowanych treści i reklam, pomiaru wydajności treści i reklam, a także rozwijania i ulepszania produktów. Za zgodą użytkownika my i nasi partnerzy możemy korzystać z precyzyjnych danych geolokalizacyjnych oraz identyfikację poprzez skanowanie urządzeń.

Kliknięcie w przycisk poniżej pozwala na wyrażenie zgody na przetwarzanie danych przez nas i naszych partnerów, zgodnie z opisem powyżej. Możesz również uzyskać dostęp do bardziej szczegółowych informacji i zmienić swoje preferencje zanim wyrazisz zgodę lub odmówisz jej wyrażenia. Niektóre rodzaje przetwarzania danych nie wymagają zgody użytkownika, ale masz prawo sprzeciwić się takiemu przetwarzaniu. Preferencje nie będą miały zastosowania do innych witryn posiadających zgodę globalną lub serwisową.