Oświadczenie inicjatorów budowy pomnika ppłk. Ludwika Marszałka w Dębicy

„O co walczyli ?
W ostatnich dniach na dębickich forach internetowych toczą się dyskusje nad sensownością upamiętnienia żołnierzy Armii Krajowej Obwodu Dębica – członków Zrzeszenia „Wolność i Niezawisłość”.
Światowy Związek Żołnierzy Armii Krajowej Środowisko 5. Pułku Strzelców Konnych AK w Dębicy, wspólnie z Fundacją Non Notus, jest współinicjatorem tego upamiętnienia.

W związku z powyższym czujemy się zobowiązani, aby poinformować, że pomnik powstaje tylko i wyłącznie ze środków pochodzących z pozyskanych dotacji, od sponsorów oraz od prywatnych darczyńców w ramach prowadzonej zbiórki publicznej.

W całości jest to inicjatywa społeczna, której celem jest upamiętnienie wybitnych synów ziemi dębickiej, którzy przez szereg lat walczyli o wolną i niepodległą Polskę. To Oni, w latach stalinowskich w Polsce, tworzyli struktury i stali na czele największej organizacji antykomunistycznej w naszym kraju, jaką był Ruch Oporu bez Wojny i Dywersji „Wolność i Niezawisłość”. Do końca chcieli wypełnić rotę złożonej przysięgi wojskowej, że o wyzwolenie Polski walczyć będą ze wszystkich sił, aż do ofiary życia.

W toczących się internetowych polemikach przewija się z jednej strony brak świadomości na temat realizowanego upamiętnienia i formy jego finansowania, z drugiej brak wiedzy historycznej na temat działalności Zrzeszenia „Wolność i Niezawisłość”, roli jaką odegrali członkowie dębickiej konspiracji w tworzeniu struktur ogólnopolskich „WiN” oraz ceny jaką za działalność na rzecz niepodległego państwa polskiego przyszło Im zapłacić.

W związku z powyższym w najbliższych dniach będziemy na naszym profilu przedstawiać biogramy dębickich bohaterów AK – WiN, m.in. Tych którzy zostaną upamiętnieni na pomniku, a także będziemy zamieszczać wpisy informujące czym była organizacja „Wolność i Niezawisłość”, o co i w jaki sposób walczyli jej członkowie i jaką za to ponieśli ofiarę.

„O CO WALCZYMY – o prawdziwą niepodległość. – o utrwalenie naszych granic na Zachodzie. – o odzyskanie granic wschodnich i południowych. – o sprawiedliwe reformy społeczne oparte na zasadach chrześcijańskich. – o nowego człowieka”. – to hasła, za które tysiące polskich patriotów zostało wpierw aresztowanych, potem przez wiele miesięcy, a nawet lat, bestialsko katowanych i torturowanych w komunistycznych więzieniach, a następnie mordowanych i grzebanych w bezimiennych dołach.

Zachęcamy zatem do włączenia się w ideę Ich upamiętnienia w Dębicy i wsparcia budowy pomnika.

Fundacja Non Notus

Nr konta: PL 91 1240 2656 1111 0011 1717 4446

Tytuł przelewu: Pomnik w Dębicy

„Chcieli Nas zakopać! Nie wiedzieli, że jesteśmy Ziarnem…”

źródło: Armia Krajowa Dębica

Podziel się z innymi

Więcej informacji...

My i nasi partnerzy uzyskujemy dostęp i przechowujemy informacje na urządzeniu oraz przetwarzamy dane osobowe, takie jak unikalne identyfikatory i standardowe informacje wysyłane przez urządzenie czy dane przeglądania w celu wyboru oraz tworzenia profilu spersonalizowanych treści i reklam, pomiaru wydajności treści i reklam, a także rozwijania i ulepszania produktów. Za zgodą użytkownika my i nasi partnerzy możemy korzystać z precyzyjnych danych geolokalizacyjnych oraz identyfikację poprzez skanowanie urządzeń.

Kliknięcie w przycisk poniżej pozwala na wyrażenie zgody na przetwarzanie danych przez nas i naszych partnerów, zgodnie z opisem powyżej. Możesz również uzyskać dostęp do bardziej szczegółowych informacji i zmienić swoje preferencje zanim wyrazisz zgodę lub odmówisz jej wyrażenia. Niektóre rodzaje przetwarzania danych nie wymagają zgody użytkownika, ale masz prawo sprzeciwić się takiemu przetwarzaniu. Preferencje nie będą miały zastosowania do innych witryn posiadających zgodę globalną lub serwisową.