Previous
Next
Previous
Next
Previous
Next

Kopytka jak u babci. Prosto z wody, z masełkiem. Jutro w Zakątku Smaku!

Prawdziwi smakosze wiedzą, że najlepsze kopytka gotowały nasze babcie. W wiejskiej kuchni, na żywym ogniu buzującym w kuchni kaflowej i na studziennej wodzie. Ze świeżych ziemniaków, a nie jakiś mrożonek, polane topionym prawdziwym masłem. Solone lub na słodko. Jak kto woli. Jutro takie będą w Zakątku Smaku!

Powszechnie wiadomo, że najlepsze ziemniaki w naszej okolicy pochodzą z Róży, Woli Wielkiej i Wiewiórki

Tutaj kopytka przyrządza się z ziemniaków od gospodarza z Róży. Jajka też pochodzą od sprawdzonych gospodarzy, a mąka z lokalnych młynów. Nie gotuje się ich na kuchni kaflowej, bo to już nie te czasy, ale kuchenka gazowa też się dobrze sprawdza.

Kopytka robione są z ziemniaków od gospodarzy z Róży

Kopytka żeby miały dobry smak i konsystencję najlepiej robić z „wczorajszych” ziemniaków odpowiedniej odmiany. Trzeba je ręcznie zetrzeć na tarce na drobniutko, potem dodać mąkę, jajka, trochę soli i wyrobić ciasto. Potem formować w długie wałki i kroić na kawałki, jeszcze delikatnie obtoczyć w mące i wrzucić na gotującą wodę. Pogotować, aż wypłyną na na wierzch. A potem odcedzić i na patelnię z roztopionym masłem.

Świeże masło to podstawa dobrego smaku kopytek

-Moja babcia była świetną kucharką. Gotowała prosto, tradycyjnie, smacznie. Kopytka które robiła ze świeżych ziemniaków, polanych masełkiem były najlepszym daniem mojego dzieciństwa. Mogłem je jeść na okrągło, całymi dniami – wspomina wielbiciel tego dania. Tęsknię za tamtymi smakami i za tymi beztroskimi latami spędzanymi u babci.

-Jutro, w piątek takie mamy nadzieje kopytka będą w naszym Zakątku Smaku – zaprasza Bistro Zakątek Smaku. Świeże, prosto z wody, z topionym masłem. Gotowane na bieżąco, więc parę minut na nie trzeba będzie poczekać. Wierzymy, że będą tak dobre jak te babcine gotowane na kaflowej kuchni. Zapraszamy!

Bar Bistro „Zakątek Smaku” mieści się w Dębicy w dawnym lokalu „U Czapli”, gdzie wcześniej znajdowała się także pizzeria „Da Grasso”. Czynny jest codziennie od godziny 10.00 do 17.00. Wnętrze jest bardzo przytulne i schludne. W godzinach 12.00 do 17.00 realizowane są dostawy na telefon 14 681 48 14. Na terenie Dębicy dowóz jest gratis!

Podziel się z innymi

Shares
Previous
Next

Więcej informacji...

My i nasi partnerzy uzyskujemy dostęp i przechowujemy informacje na urządzeniu oraz przetwarzamy dane osobowe, takie jak unikalne identyfikatory i standardowe informacje wysyłane przez urządzenie czy dane przeglądania w celu wyboru oraz tworzenia profilu spersonalizowanych treści i reklam, pomiaru wydajności treści i reklam, a także rozwijania i ulepszania produktów. Za zgodą użytkownika my i nasi partnerzy możemy korzystać z precyzyjnych danych geolokalizacyjnych oraz identyfikację poprzez skanowanie urządzeń.

Kliknięcie w przycisk poniżej pozwala na wyrażenie zgody na przetwarzanie danych przez nas i naszych partnerów, zgodnie z opisem powyżej. Możesz również uzyskać dostęp do bardziej szczegółowych informacji i zmienić swoje preferencje zanim wyrazisz zgodę lub odmówisz jej wyrażenia. Niektóre rodzaje przetwarzania danych nie wymagają zgody użytkownika, ale masz prawo sprzeciwić się takiemu przetwarzaniu. Preferencje nie będą miały zastosowania do innych witryn posiadających zgodę globalną lub serwisową.